Politica autoritară și restrângerea statului de drept reprezintă o problemă tot mai mare pentru companiile germane interesate sa investeasca in strainatate, arata un studiu citat de publicatia Die Welt.

„Investițiile companiilor străine reprezinta humusul, în care, în ultimii ani, au crescut perfect economiile multor țări în curs de dezvoltare. Acest lucru poate fi văzut în exemplul Turciei și mai ales a Chinei. Într-o mare măsură au avut de câștigat și Rusia, Brazilia și India. Au fost create noi locuri de muncă, în țara a ajuns know-how, nivelul de trai al oamenilor a crescut”, scrie publicația.

Cu toate acestea, unele dintre aceste țări par să pună capăt acestor rezultate – mai ales este cazul Turciei și Rusiei, arata studiul realizat de Centrul pentru Studii Economice Europene (ZEW), la cererea Fundației pentru Afacerile de Familie.

„Turcia și Rusia ar trebui să ia în considerare faptul că ar putea pierde atractivitatea pentru companiile de familie, ca răspuns la preocupările crescânde în aceste țări cu privire la statul de drept“, – spune președintele fondului, Rainer Kirchdörfer.

„La baza studiului se afla o analiză aprofundată a condițiilor pentru investiții în șapte țări mari în curs de dezvoltare – China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud, Turcia și Mexic. Au fost supuse analizei criterii precum sistemul de impozitare, costurile forței de muncă, productivitatea, infrastructura, mecanismele de reglementare, condițiile de finanțare și activitățile diferitelor instituții (…) Rezultatele analizei au fost sintetizate în așa-numitul indice”.

Experții au constatat că multe țări în ultimii ani au luat o serie de măsuri pentru a atrage investitorii străini – inclusiv Rusia și Turcia. Astfel, potrivit analizei, aceste țări sunt lideri în ceea ce privește atractivitatea sistemului fiscal.

„Rusia și Turcia atrag și prin mecanisme relativ liberale de reglementare în sfera economică, forța de muncă ieftina și calificată, precum și o infrastructură bună – toate acestea sunt domenii în care atât Erdogan, cât și Vladimir Putin au reușit să atingă succese în primii ani de conducere, reparand erorile predecesorilor „, spune articolul.

În ceea ce privește atractivitatea acestor două țări în prezent, Rusia și Turcia se afla în partea de sus a listei – dar cu accent pe cuvântul “momentan”- subliniază autorul.

Politica ambilor președinți din ultimii ani ar putea duce la faptul că ei vor pierde această moștenire.

În cazul Turciei, este vorba în primul rând despre comportamentul autorităților turcești și a instanțelor de judecata după lovitura de stat esuata din vara anului 2016, precum și introducerea sistemului prezidențial de guvernare din 2019.

Temerile legate de Rusia sunt mai clare: „domenii precum drepturile de proprietate, lupta anti-corupție și independența sistemului juridic” ridică mari îndoieli.

„Slăbiciunea instituțiilor de stat se afirmă tot mai mult pe fondul unei autocrații care ia avânt în ultimii ani în sistemul administrației publice“, – arata studiul.

În schimb, China și India pot beneficia de aceste tendințe negative din Rusia si Turcia.

„Statele din Asia oferă stabilitate politică și sunt gata să rezolve deficiențele existente în utilizarea investițiilor, în educație și în infrastructură“, – spune Friedrich Heinemann, unul dintre experții ZEW.

În plus, China și India demonstrează o înțelegere a necesității unor reforme în sprijinul economiei.

Rezumând rezultatele studiului, autorul scrie că experții subliniază urmatoarele probleme: „corupția larg răspândită în Africa de Sud și America de Sud; distanțarea de UE și preocupările tot mai accentuate în ceea ce privește statul de drept in Turcia; precum și stilul autocratic de guvernare și cursul de confruntarea în domeniul politicii externe în cazul Rusiei”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

3 Responses to Die Welt: Erdogan și Putin pun sub risc propria moștenire

 1. cozubas spune:

  Articolul decriptat pe intelesul tuturor spune extrem de clar ca proprietatea este legala numai daca proprietarul este iudeo-anglo-saxon.Alti proprietari in afara acestora sunt niste impostori care trebuie eliminati prin toate mijloacele. Lumea intreaga trebuie sa fie o proprietate exclusiv iudeo-anlo-saxona si restul omenirii au un singur drept : sa-i hargateasca umil si docil pe proprietari…))))

  • rsumy spune:

   @cozubaș

   Ai dreptate!

   Lumea „iudeo-anglo-saxonă” e cea mai dreaptă !!!
   Și eu vreau să trăiesc în EA, nazi-bolșevicule !
   🙂

 2. bogdan spune:

  Le-a mers destul bine ! De acum doresc din nou foamete ! Tari inapoiate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top