ucraineniAl cincilea contract de gaze în opt ani și transparența votului pentru un guvern orientat pro-european furnizeaza baza dorită pentru ca Ucraina sa înceapa în cele din urmă pună în aplicare reformele necesare, scrie Die Welt.

Mulți candidați tineri care au luat parte la revolta civilă împotriva vechiului sistem al furtului nerușinat şi al corupției, au reușit să ajunga în parlamentul de la Kiev.

Această dezvoltare oferă investitorilor europeni speranță. În același timp, ei au ceva în comun cu cea mai mare parte a populației din Ucraina, răbdarea lor este pe terminate. Revoluția, fără precedent în Europa de dupa 1989, pentru principiile Uniunii Europene ar trebui înceapa sa dea roade.

În urma cu zece ani, situația economică a Ucrainei  nu era mai rea decât în alte țări candidate. În 1990, Ucraina avea un PIB pe cap de locuitor mai mare decât în România și chiar Polonia. Ucraina a fost considerata grânarul Uniunii Sovietice, și, în același timp, un important centru de inginerie.

Circa 40 la suta din exporturi reprezinta oțelul, iar cetățeni ucraineni sunt unii dintre cei  mai educati din toată Europa de Est. Acest potențial economic şi uman a fost recunoscut de Germania. Pentru mulți constructori de mașini și producătorii de echipamente, Ucraina a devenit una dintre furnizorii importanti de componente.

Totodata, liderii germani de pe piața producției de materiale de constructii, vopsea sau utilaje agricole lucreaza de mulți ani în Ucraina. În afară de Rusia, nicio alta țară nu are atât de multe investitii în Ucraina ca Germania.

Acest potential uman explica actiunile disperate ale Rusiei, care incearca sa mentina Ucraina in zona sa de influenta.

Țara are nevoie de un program european

Acțiunile rapide și decisive sunt inevitabilă pentru Ucraina, mai ales in sistemul juridic. Ţara insa trebuie ajutata de UE prin trimiterea a sute de juristi calificați.

În mod similar, sunt necesare măsuri stricte împotriva funcționarilor corupți. Experiența din fosta Iugoslavie arată că transformarea are loc numai în cazul în care Europa conditioneaza reforme constituționale fara jocuri cu persoane importante local.

Partea centrală a acordului de asociere cu UE, care priveste sistemul judiciar și de administrație, a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Economia Germaniei va rămâne cel mai important partener european pentru Ucraina. Cu toate acestea, noii investitori vor apărea numai atunci când vor fi convinsi  că statul de drept prevalează în treburile interne, conchide Die Welt.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top