„La prima vedere, se pare că Moscova și Beijing par creati unul pentru altul: o economie bazata pe materii prime întâlnește o țara în crestere industrială. Ambele sunt puteri nucleare care doresc să traseze linii pentru SUA, dar, cu toate acestea, nu joacă de la egal la egal ..“ – scrie publicatia germana Die Welt.

Cooperarea tot mai strânsă între Rusia și China are loc în primul rând în sfera economică. Cele dezvoltă în comun proiecte energetice. China investeste miliarde in concernul petrolier rus Rosneft, și datorita investitiilor chineze a început sa lucreze Yamal-LNG, proiectul Gazprom pentru productia de GNL. În disputa sa cu Occidentul, Rusia pariază pe Asia, iar relațiile bune cu China sunt în acest sens pe primul loc, notează publicatia.

Intențiile sale bune Moscova le arată și prin comertul cu armament care inainte era greu de imaginat: China importa echipament militar high-tech, cum ar fi sistemele de rachete „S-400“, sau cel mai modern avion de luptă rusesc Su-35.

Cu toate acestea, în ciuda apropierii demonstrative, Rusia pare tot mai mult ca un ”frate mai mic” al Chinei, și acest lucru se vede în special în trei zone de influență: în Asia Centrală, Orientul Îndepărtat și în Arctica.

Rusia pare să aibă în continuare o poziție bună în fostele republici asiatice ale Uniunii Sovietice: elitele din țări precum Kazahstan se tem de o confruntare deschisă cu Kremlinul. Cu toate acestea, China își extinde influența în regiune cu ajutorul proiectelor energetice in Turkmenistan, Tadjikistan și Kazahstan și a miliardelor investiți în infrastructură.

„China – este un partener atractiv pentru autocratiile fostelor republici asiatice ale Uniunii Sovietice: ea nu pune presiune politică fățișă precum Moscova, și nici nu ii bate la cap în mod constant cu drepturile omului, asa cum face Occidentul“ – sustine autorul.

În timp ce volumul comerțului exterior al Chinei cu această regiune este de peste 30 de miliarde de dolari, volumul schimburilor comerciale cu Rusia este doar două treimi din această sumă. În ciuda „integrarii eurasiatice“, acest schimb comercial este în continuă scădere.

Dacă în Asia Centrală Moscova sta bine pe pozitie, cel puțin în sens politic, atunci în regiunea Pacificului ea pierde în mod clar teren. Putin speră ÎN investițiile chineze în proiecte de infrastructură în Orientul Îndepartat și slab dezvoltat din punct de vedere economic, însă China este interesată de regiune  în primul rând ca teritoriu de tranzit pentru materiile prime rusești. În același timp, implementarea proiectelor de infrastructură și a investițiilor care nu au legătură cu sectorul materiilor prime avanseaza lent. Chinezii garantează miliarde de dolari în investiții, dar numai o mică parte din proiectele în curs de implementare sunt puse în practica – inclusiv din cauza faptului că rusii se misca greu cu propria contribut, cel mai bun exemplu fiind construcția mixta a podului peste Amur.

Totodata, China intră în competiție cu Rusia în Arctica. In loc de a folosi tehnologiile tradiționalului „partener strategic“, China cooperează cu Finlanda în construirea flotei sale de spărgătoare de gheață și încearcă să atragă în sfera sa de influență și alte state arctice.

„Parteneriatul strategico-iluzoriu între China și Rusia seamănă din ce în ce mai mult cu o căsătorie nefericită, cu așteptări nejustificate și promisiuni încalcate. Probabil ca vizita din iunie a lui Putin la Xi Jinping nu va schimba nimic“ – trage concluzia ziarul Die Welt.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

3 Responses to Die Welt: Moscova face tot posibilul ca să obțină binevoința chinezilor

  1. mocanu dan spune:

    SI CIND TE GINDESTI CA RUSNACII AU FURAT DE LA CHINEZI UN TERITORIU ECHIVALENT CU 5 ROMANI…KAKAIA PRETENIA!!!!!!!!!

  2. bogdan spune:

    Se pisha China pe godaci cu bolta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top