Putin TsiprasPreședintele rus a încercat să joace rolul gazdei perfecte, primindu-l la Kremlin pe premierul grec Alexis Tsipras, scrie Die Welt. La începutul intalnirii, Putin a vorbit despre „natura speciala” a relațiilor dintre țările cu „rădăcini spirituale comune” și a spus că este foarte încântat să-l primeasca pe premierul elen în ajunul Paștelui ortodox.

Anuntul suna ca un început promițător al întalnirii, cu atât mai mult cu cat la semnarea Planului comun de acțiune între Federația Rusă și Republica Grecia pentru anii 2015-2016, Tsipras chiar a spus că în relațiile bilaterale a început „o primăvară”.

„Cu toate acestea, în timpul declarației de presă comune, Putin arata destul de nervos, plictisit, iar atunci când a vorbit Tsipras, seful statului rus era cu ochii în tavan. Pe fața lui Putin se citea disprețul pentru șeful guvernului țării debitoare, care nu s-a sinchisit nici macar sa-si puna o cravată la gat” – scrie ziarul german.

Dacă cei doi ar fi pus in scena un spectacol de teatru, Putin ar fi jucat rolul împăratului, iar Tsipras ar fi trebuit să accepte rolul de bufon al curtii. O singură dată în toată reuniunea fața lui Putin s-a luminat, atunci când acesta a vorbit despre ideea unui spațiu economic european comun de la Lisabona pana la Vladivostok.

„Dupa fata lui Putin se vedea că ar fi preferat ca in drepata lui sa se afle liderul german sau cel francez, cu care ar fi putut vorbi ca de la egal la egal. În schimb, el a trebuit să se „insoteasca” cu Grecia, care nu poate oferi Rusiei absolut nimic”- continuă publicatia. Ca urmare, Putin a produs „impresia unui rege nevoit să-şi faca singur cumparaturile”.

Premierul grec a sosit la Moscova cu o zi înainte ca Grecia sa ramburseze FMI 450 milioane de euro, iar în așteptarea vizitei la Moscova, au existat zvonuri că Atena poate obține împrumut de la Rusia.

„Partea greacă nu s-a adresat cu nicio cerere de ajutor financiar”, – a spus Putin, adaugand vag că, în cazul unor proiecte  majore, inclusiv în sectorul energetic, se poate discuta despre împrumuturi pentru Grecia.

În general, întâlnirea nu s-a soldat cu nimic concret: Rusia nu a facut exceptie la embargoul sau alimentar pentru produse alimentare din Grecia. Așa cum Putin a declarat, Rusia nu poate „face excepție pentru o țară a Uniunii Europene”, singura cale pentru Grecia să-și vândă produsele agricole în Rusia este „sa infiinteze societăți mixte cu parteneri locali”.

Primavara ruso-greacă s-a limitat doar la declaratii și simboluri frumoase.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Die Welt: Pe faţa lui Putin se citea dispreţul

  1. Zorg spune:

    Ținând cont că grecii trăiesc mai mult din turism (multe putori), Putin ar putea să îi ajute, trimițând pe oligarhi în vacanță… în Grecia

  2. rsumy spune:

    Grecia – Rusia
    Seamănă cu întâlnirea, de „importanță galactică”, China – Rusia din sep. 2014.
    Strângeri de mâini și nema urmări!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top