„De-a lungul ultimilor doi ani, comunitatea țărilor occidentale  oferit Ucrainei sprijin semnificativ, a ajutat-o ​​să se stabilizeze și să înceapă reformele” – scrie Die Zeit.

În 2014, după „euromaidan” și „intervenția rusă”, Ucraina a fost pe punctul de a colapsa. Prăbușirea țării a fost stopată gratie eforturilor societății civile ucrainene și a ajutorului financiar din Occident.

În prezent, în Ucraina are loc un „proces lent de reformă”, dar politica și societatea din această țară post-sovietica se caracterizează prin „scandaluri și acuzații”, într-o măsură chiar mai mare decât înainte. Aceasta escaladare a conflictelor politice de la Kiev sugerează schimbări profunde și ireversibile. În ultimul an și jumătate, au fost adoptate noi legi, noi instituții, cum ar fi Agentia pentru lupta împotriva corupției. Pentru unele categorii de cetateni, mai ales pentru elita economică și politică, aceste  „consecințe sunt neplăcute și uneori dureroase”.

In ciuda rezistentei vechilor elite, Ucraina s-a schimbat, afirma publicatia. Societatea civilă ucraineană a fost un factor major în reforma legislației și a deciziilor guvernului. Organizațiile occidentale precum UE și FMI au oferit Ucrainei un „nou plan Marshall”, iar diplomați occidentali și investitorii coopereaza cu activiștii ucraineni, cercetători și jurnaliști. Toate acestea contribuie împreună la succesul reformelor.

„Peste aproximativ zece ani, Ucraina va deveni o altă țară, cu un nivel mai scăzut al corupției, model economic de succes și un aparat administrativ perfecționat”, – crede autorul. Mare parte a Acordului de asociere cu UE va fi realizat, iar Ucraina ar putea deveni un potențial membru al UE.

„Riscul principal pentru noua Ucraina vine în principal de la Moscova și Minsk,” – subliniază ziarul. În cazul în care reformele reușesc, Ucraina va deveni un contramodel pentru „dictaturile cleptocratice din spațiul post-sovietic”, fapt care risca  o noua escaladare a conflictului din estul și sudul Ucrainei. După toate probabilitățile, Moscova va continua să desfasoare războiul sau hibrid împotriva Kievului.

În cel mai rău caz, noua ofensiva rusească ar putea duce la prăbușirea statului ucrainean și milioane de refugiați din Europa de Est.
Pentru că, următorii câțiva ani, Ucraina nu va deveni membru al UE sau NATO, ea va rămâne în „zona de tranziție”. Din acest motiv, sunt necesare și alte instrumente pentru a asigurarea investițiilor străine si statul. Printre altele, Occidentul poate furniza Ucrainei „arme defensive, cum ar fi tancuri și rachete anti-aeriene”, spune autorul.

De asemenea, Bruxelles trebuie de pe acum sa dea un semnal Moscovei, în care sa-i spuna cât este de interesat de o Ucraina stabilă.

„UE ar trebui să avertizeze în prealabil Kremlinul că va introduce sancțiuni suplimentare, dacă Moscova va începe din nou spirala conflictului sau se va comporta în Ucraina ca în Siria,” – scrie publicatia.

De asemenea, Occidentul ar trebui să arate disponibilitatea sa de a sprijini coaliția defensivă din Europa de Est între membrii și non-membri NATO.

„Țările – membre ale NATO, precum Polonia și Lituania, ar trebui să lanseze o cooperare mai strânsă cu Kievul în probleme de securitate. Având în vedere riscurile mari in urma destabilizarii Ucrainei pentru securitatea din Europa de Est și Europa de Vest ar trebui să fie profund interesată de stabilitatea Ucrainei”, conchide autorul Die Zeit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Die Zeit: Peste 10 ani Ucraina va învinge corupția și va deveni o țară de succes

  1. bogdan spune:

    Normal ca guvernelor cleptocrate dictatoriale din OLr si Belarus nu le place ideea unei Ucraine democratice si civilizate ! Asta inseamna un pericol de democratizare si in cele 2 dictaturi invecinate ! Iar Oligarhii lor nu vor asta nici piticul debil care in atare situatie ar infunda puscaria prin Siberia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top