La Caracas a avut loc ceremonia de inaugurare a președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, investit pentru un al doilea mandat de cinci ani. Maduro nu a depus jurământul în parlament, majoritatea deputaților – suporteri ai opoziției – refuzând să-l recunoască drept președinte, ci la Curtea Supremă din Venezuela.

Statele Unite au declarat că nu recunosc realegerea lui Maduro, iar ceremonia de inaugurare a fost ignorată și de reprezentanții majorității țărilor din America Latină. Paraguay a anunțat închiderea ambasadei sale din Caracas, iar Peru și-a retras ultimul diplomat.

Maduro susține continuarea politicii economice a predecesorului său, Hugo Chávez, pe care el a numit-o „socialism bolivarian”. Economia Venezuelei este în declin profund. În 2018, rata inflației a depășit un milion de procente pe an. În majoritatea orașelor există deficit de bunuri de baza, iar milioane de oameni au emigrat din țară în căutare de muncă.

Potrivit The Bell, autoritățile ruse încearca sa-si salveze aliatul cu credite generoase si recomandari de politica economica. În noiembrie, o delegație de oficialități ruse, condusă de ministrul adjunct al finanțelor, Serghei Storciak, a vizitat Caracasul și a prezentat conducerii venezuele propunerile sale.

Cele cinci recomandări pentru Venezuela presupun:

1. Introducerea unui venit de bază pentru gospodării. Acesta ar trebui să înlocuiasca subvenționarea achiziționării de benzină de către cetățeni.
2. Se propune luarea unor măsuri decisive pentru combaterea hiperinflației – in special oprirea ”tiparnitei de bani”.
3. Schimbarea sistemului fiscal după exemplul Rusiei – cu reducerea impozitelor directe și majorarea celor  indirecte.
4. Creșterea producției de petrol, concomitent cu diversificarea exporturilor.
5. În cele din urmă, să nu se facă prea mari sperante ca criptovaluta venezueleana ”El Petro” va rezolva problemele economice, pentru nici macar Rusia nu este dispusa să o folosească în tranzactiile bilaterale.

Așa cum a remarcat The Bell, nu este încă clar dacă Maduro va urma recomandările Rusiei.

În decembrie, el a negociat cu Vladimir Putin investiții rusesti de peste 6 miliarde de dolari în economia venezueleană și furnizarea a 600.000 de tone de cereale.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Diligențe rusești. Ce recomandări a făcut Moscova lui Maduro pentru salvarea economiei Venezuelei

  1. Antonescu spune:

    Rusii si economia,, baba si mitraliera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top