militari rusi tadjikistanBaza militară rusă din Tadjikistan va fi transformata la nivel de brigada, ceea ce înseamnă că contingentul militar rus din Asia Centrală, care a fost construit până în prezent la nivel de divizie, va fi redus semnificativ.

Anuntul privind reformatarea structurii bazei militare ruse în Tadjikistan a fosta facut de comandantul Districtului Militar Central, Vladimir Zarudniţki, înca pe 30 ianuarie, potrivit Tass.

Pe 4 februarie, stirea a fost comentata de guvernul din Tadjikistan. Şeful Ministerului de Externe tadjic, Sirodjiddin Aslov a declarat ca reducerea cantitativă a trupelor bazei militare ruse Nr.201 din Tadjikistan, se face, se pare, în lumina reformei militare în curs de desfășurare în Rusia.

„Deși, la nivel oficial, nu s-a discutat problema schimbarii structurii organizatorice a bazei 201 din Tadjikistan, nici in sensul creșterii, nici al reducerii”, – a spus Aslov.

Potrivit acestuia, Tadjikistan nu are nicio îndoială că toate au ca scop îmbunătățirea capacitatii de luptă a trupelor, dotarea acestora cu armament și echipament militar modern. „Suntem încrezători că Rusia va continua să-și îndeplinească obligațiile în calitate de aliat, pentru că ea, ca și noi, are un interes vital în securitatea și stabilitatea din regiunea noastră”, – a declarat ministrul tadjic de externe, citat de DW.

Rusia a decis să faca economii

În același timp, analiștii independenți incearca sa inteleaga motivele acestei decizii. Cei mai multe dintre respondenții DW spun că pentru Moscova este probabil tot mai greu sa mentina un contingent mare în străinătate.

„Scăderea prețurilor la petrol și impactul sancțiunilor internaționale asupra economiei ruse sunt evidente. În plus, Rusia este activ implicata în operațiuni militare in Siria. În aceste condiții, reformatarea bazei din Tadjikistan este facuta în scopul sustinerii financiare a operațiunilor militare din Orientul Mijlociu” – crede analist politic tadjic Şokir Kakimov.

În cadrul acordului bilateral, armata rusă va stationa în Tadjikistan până în 2042. Astăzi, unitățile ruse sunt dislocate în două orașe – Dushanbe și Kurgan-Tube. Baza 201 are subunitati in sudul țării, cel mai faimos fiind poligonul Lyaur, aflat la 40 de kilometri de capitala Tadjikistanului. Efectivul contingentului militar rus în prezent se ridică la aproximativ 6.000. Aproape toti militarii sunt pe baza de contract. Elementul central al bazei 201 este Regimentul de infanterie motorizata.
În plus, contingentul include un batalion de recunoastere, o grupare de tancuri, batalion de artilerie, o companie de ingineri, centru de apărare anti-aeriana și chiar o componenta de aviatie. Anul trecut, ultima a fost intarita ca urmare a transferului în Tajikistan de noi elicoptere militare de transport si atac.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top