Din cauza cresterii numărul de arestari preventive și a faptului ca judecatorii din Rusia evita utilizarea unor măsuri alternative (ex. arest la domiciliu), centrele de retinere si arestare preventiva din Rusia au devenit suprapopulate. Si asta in conditiile in care criminaltitatea in Rusia a crescut cu doar 9%, scrie RBC.
Astfel, Departamentul Judiciar al Curtii Supreme a Federației Ruse a remarcat că, anul trecut, autoritățile de investigare au depus cu 4,5% (154.000) mai multe cereri de arest preventiv. În mod tradițional, instanțele de judecată aproba peste 90% din astfel de cereri. Totodata, cu 10% (230.000) au crescut si cererile de prelungire a masurii de arest preventiv, iar în 98% din cazuri aceste cereri au fost aprobate de către instanțele de judecată. În același timp, masura arestului la domiciliu sau a cauțiunii, a fost decisa doar pentru 3,5% dintre acuzați.
Șeful „Comitetului pentru lupta cu tortura” și membru al Consiliului prezidential pentru drepturile omului, Igor Kaliapin leagă creșterea numărului de arestări de cresterea ratei criminalitatii.
Potrivit datelor oficiale, la data de 1 martie, in centrele de arest preventiv din Rusia se aflau 120.800 de persoane. Anul trecut, cifra era de 114.000-116.000. În ciuda ușoarei cresteri, multe închisori au devenit neincapatoare, spune Kaliapin.
„În urma cu cativa ani, în centrele de detenție existau locuri libere, dar acum apar paturi supraetajate cu al doilea și al treilea nivel, deținuții încep să doarmă în doua schimburi, ne întoarcem la situația de dinainte de anii 1990” – spune activistul pentru drepturile omului.
O situație deosebit de dificilă se observă în centrele de detenție din Moscova. Înca din luna iunie a anului trecut activistii au semnalat ca acestea sunt suprapopulate cu 25%. În centre car etotalizeaza un numar de 8.657 de locuri sunt detinuti 10.927 de persoane.
„Am vizitat spitalul de psihiatrie Butîrka, unde sunt adusi oameni care isi provoaca singuri rani grave. Acolo, pentru prima dată în ultimii șase ani, am văzut oameni care au încercat să se sinucidă pur și simplu pentru că nu mai sunt paturi in aresturi si nu au unde să doarmă. Înainte, oamenii își taiau venele din cauze precum conflicte, boli, remușcări, dar din lipsa de somn este pentru prima dată cand intalnesc cest lucru „, – a spus Anna Karetnikova, un alt activist pentru drepturile omului. Aceasta sustine ca la Butîrka, in celule de câte opt metri pătrați se afla cate 18 detinuti.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
puscariasii rusi sunt adevarati patrioti rusi: cotizeaza, in felul lor, la conturile secrete ale lui putin 🙂
ca sa aibe „dreptul” la somn (si un pat) trebuie sa posteze comentarii anti-occidentale…asa se „nasc” trolii rusnaci, in beciuri si din lipsa de: somn, educatie, igiena, inteligenta, etc.
apropo…cel din stanga (puscariasul), al mai cracanat seamana cu nandilaul asa e?