DNRÎn luna mai, pe străzile din Donețk au apărut panouri care spuneau „DNR: totul este abia la început”. Această campanie de publicitate anunta naționalizarea întreprinderilor deținute de oameni de afaceri care s-au stabilit pe partea ucraineană. Lista întreprinderilor ce urmeaza sa fie confiscate include mina Zasyadko, sistemul de gazoducte, Statie electrica Starobeshevskaya, gari, piețe și reteaua de supermarketuri ATB.

Cu aceste naționalizari DNR încearcă să rezolve problemele financiare. Numai în luna iulie, DNR intenționează să plătească pensii și alte alocatii sociale în sumă de 2,65 miliarde de ruble, potrivit RBC.

Acum, în Donbasul controlat de milițiile pro-ruse trăiesc 2-2,5 miliaone de persoane, dintre care aproximativ 1 milion de oameni sunt pensionari și segmente sociale vulnerabile ale populației. Înainte de izbucnirea ostilităților din Donețk și Lugansk, în cele doua regiuni traiau aproximativ 6,5 milioane de persoane. Partea cea mai bogată și calificată a populației a părăsit regiunea, scriu autorii unui raport al Institutului rus de Studii Strategice (RISS), care pregătește o analiza pentru guvernul rus.

În noiembrie, Ucraina a anunțat o blocadă economică și de transport impotriva separatistilor, dar a continuat plata pensiilor numai pentru cei care s-au mutat din teritoriul controlat de rebeli.

Conform estimărilor RBC, cele doua „republici” ar fi cheltuit in noiembrie-martie aproximativ 3,8 miliarde de ruble (cirac 700 milioane de dolari) pentru platile sociale.

De unde vin banii?

Mare parte din bani platiti de separatisti vin din „impozitarea” afacerilor mari, crede un înalt oficial rus. Eforturile de lobby ale afaceristilor ucraineni refugiati asigură activitatea comerciala continua in teritoriu, adauga sursa RBC.

Ahmetov

Rinat Ahmetov

Practica arată că majoritatea întreprinderilor deținute de oameni de afaceri din Ucraina și Rusia și care nu s-au închis în timpul luptelor aduc o contribuție în numerar la economia din Donbas. Cu toate acestea, cele mai multe dintre afacerile mari  se limitează la salarizarea personalului și asistență umanitară, și doar câtiva dintre oligarhi plătesc impozite la bugetele DNR si LNR.

„DNR se teme sa puna presiune pe afacerile lui Rinat Ahmetov și alte întreprinderi mari, în schimb, in cazul întreprinderilor mijlocii, practica politica de rechizitii si confiscari cu amenintari la adresa directorilor daca nu plătesc impozite „republicii”- spune o sursă apropiată conducerii separatiste.

În LNR, in schimb, toate întreprinderile mari au fost oprite. Uzina Alcevsk, cel mai modern combinat metalurgic din Europa de Est, precum si combinatul cocsochimic (parte din grupul „Uniunea Industriala Donbas”, controlat de investitori ruși) au fost oprite înca din luna august 2014. Cea mai mare intreprindere din Lugansk – „Luganskteplovoz” (parte din „Transmashholding” Rusia) – si-a oprit activitatea în februarie 2015, din cauza problemelor cu livrarea de motoare din Germania si Statele Unite.

Aprovizionari ruse

convoi umanitarOficial, Rusia asistă Donbasul oferindu-i doar convoaie umanitare. Cu toate acestea, ajutorul informal al Rusiei și participarea la viața economică a DNR și LNR nu se limitează la operațiuni umanitare, scrie ziarul.

Din decembrie 2014, Donbasul este în responsabilitatea unei Comisii interdepartamentale (IAC), condusă de ministrul adjunct al Dezvoltării Economice din Rusia, Serghei Nazarov.

Potrivit publicației RBC, în primăvara acestui an, Nazarov a avut o intalnire cu oamenii de afaceri din Districtul Federal al Rusiei de Sud şi cu reprezentanții DNR și LNR. La scurt timp, Republica Osetia de Sud a recunoscut independenta DNR. Această recunoaștere a fost facuta cu scopul organizarii unui circuit financiar al separatistilor cu  lumea exterioară.

Astfel, Banca Națională a DNR a deschis conturi în Banca Națională a Osetiei de Sud. Aceasta republică este recunoscută doar de Rusia, Venezuela, Nicaragua și Nauru. Banca Națională a Osetiei de Sud are un cont corespondent în „Banca Moscovei”, prin care fondurile DNR pot fi transferate în Rusia, și apoi mai departe, a explicat schema unul din angajații „Ministerului Finanțelor DNR”. Sursa RBC în guvernul rus a confirmat faptul că la mijlocul lunii mai, reprezentanți ai „Bancii Moscovei” s-au întâlnit cu Nazarov.

Anumite Departamente ale guvernului rus controleaza și în alte zone ale economiei republicilor nerecunoscute.

Cele mai multe dintre livrările în autoproclamatele republici și exporturi de produsele se realizeaza prin scheme neoficiale, iar controlul acestora este, de asemenea realizat de guvernul rus.

statie compresare gazeOameni de afaceri ruși sunt implicati în exportul de cărbune produs în minele din LNR si DNR. Observatorii misiunii OSCE, situati la punctele de control „Gukovo” și „Donetk” (regiunea Rostov), ​​în rapoartele lor au înregistrat frecvent basculante incarcate  cu cărbune plecand spre Rusia începând cu luna octombrie 2014. La mijlocul lunii mai, șeful Serviciului Vamal al LNR Andrei Karpak a declarat că volumul de cărbune exportat în Rusia este de 3 mii tone pe zi.

Gaz și electricitate pe datorie

În luna februarie, „Naftogaz Ucraina” a blocat supapele conductei care duce gaz spre Donbas. Ca raspuns, „Gazprom” a început livrări directe de combustibil în teritoriul controlat de DNR și LNR.

De la începutul anului si până pe 21 aprilie, compania rusa a furnizat 555 de milioane mc în Donbas in valoare de 174,2 milioane de dolari. Așa cum a declarat anterior șeful „Gazprom” Alexei Miller, concernul rus afirma ca plata pentru gaz ar trebui sa fie realizata de titularul contractului, adica guvernul de la Kiev.

Tot pe datorie in Donbas este livrat si curentul electric. Singura sursă de energie electrică în LNR vine de la linia ruseasca de înaltă tensiune „Pobeda-Sahtî”, construită în anii ’50 ai secolului al XX-lea, și, practic, nefolosita înainte de război. Acum, această linie livreaza in LNR zilnic 600 MW de energie electrică.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top