putin tsiprasMoscova promite grecilor „țeava miracol”. Acesta va creste „statutul geopolitic al Greciei”, a declarat cu o expresie inteligenta Vladimir Putin la Kremlin, la conferința de presă comuna cu Alexis Tsipras – premierul elen. Grecia, pentru a fi complet fericita, doar de geopolitică mai ducea lipsa, sustine Andrei Gurkov, comentator economic al DW.

Președintele rus a promis, totuși, şi ceva mai palpabil. În cazul în care conducta Turkish Stream va fi construita, Grecia „va deveni o importantă țară de tranzit… Vorbim despre sute de milioane de euro anual pentru tranzit – Asa, pur si simplu”, a declarat Vladimir Putin, crezând că alegătorii radicalilor de stânga din Grecia vor fi incantati de aceasta perspectivă: sa câștige milioane de euro anual, fara sa facă nimic…

Cu toate acestea, pe fata liderului rus se citea plictiseala sincera: el însuși era conștient că toate acestea nu sunt decat proiecte goale de continut. Vladimir Putin imediat a negat elegant paternitatea pentru această idee, subliniind că nu există acorduri specifice încheiate si ca totul depinde în cele din urmă de cum se vor intelege „structurile economice și Guvernul Greciei”.

tevi conductaÎn ceea ce priveste prelungirea conductei Turkish Stream pe teritoriul Greciei, ideea este puțin probabil să fie pusa in practica pentru ca nu i se vede rostul economic, considera Gurkov.

„La urma urmei, ce este „Turkish Stream”? O conducta care va  înlocui South Stream. Iar South Stream, o alta conducta (proiect esuat) care trebuia sa înlocuiasca tranzitul de gaze prin Ucraina. Gazul rusesc care acum tranziteaza Ucraina deserveste țările din Europa Centrala și de Est, cum ar fi Slovacia, Ungaria, Cehia, Austria, precum și nodul european major de la Baumgarten, Austria”, afirma Andrei Gurkov.

Pentru ca Rusia vrea sa opreasca complet tranzitul prin Ucraina, viitoarea conducta turceasca ar trebui să livreze volume foarte mari de gaz rusesc (aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an) în aceeasi regiune. Prin urmare, de la granita occidentala a Turciei, țeava, în mod logic, ar trebui să meargă spre nord – prin Bulgaria.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, foarte ofensat de fratii bulgari pentru ca au luat partea UE – din care fac parte – in disputa „South Stream” cu Burxelles-ul a decis să pedepsească Bulgaria. De aceea, conducta turceasca va merge prin Grecia.

Un tranzit care nu se mai termină

Dar ce tari va trebui sa tranziteze conducta prin Balcani? Grecia are frontiere terestre numai cu Turcia, Bulgaria, Macedonia și Albania. Ultimele doua sunt țări mici și sărace si, desigur, nu pot fi punctul final al unei conducte. Prin urmare, traseul va trebui sa mearga în continuare fie spre Macedonia – Serbia – Ungaria – Austria sau Albania – Muntenegru – Bosnia – Croația – Slovenia – Austria.

Intrebarea este ce investitor normal va baga bani intr-o conducta care aduce gaz in Europa Centrală și de Est, ocolind o serie de țări din sudul Europei, plătind, în plus,  sute de milioane de euro pentru tranzit?

Proiectul Turkish Stream ridica îndoieli serioase și pentru ca există deja un proiect de conducta care va fi tras pe teritoriul Greciei, Albaniei și prin Marea Adriatica spre Italia (TAP). Conducta va trebui sa aduca până la sfârșitul acestui deceniu gaz azer, ce va fi livrat la granița turco-greacă prin conducta TANAP.

Construcția coridorului sudic al gazelor caspice în UE, ocolind Rusia, a început în această primăvară. Oare Moscova vrea sa dubleze complet conducta TAP, sau spera sa perturbe construcția acesteia, cu speranta ca va inlocui proiectul european?

„Ne place sau nu, dar se pare că extinderea „Turkish Stream” pe teritoriul Greciei este un nou mit al Olimpului. Trebuie să recunoaștem, foarte spectaculos, dar, lucrul cel mai important – foarte geopolitic”, conchide analistul DW.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top