pe lunaUna dintre cele mai stralucite operatiuni CIA impotriva URSS a permis SUA sa recupereze rapid handicapul tehnologic aparut in cursa spatiala declansata in anii 60 intre URSS si Statele Unite, scrie Newsweek, care a avut acces la arhiva desecretizata a Casei Albe de la Washington.

Astfel, în anii 1960, în urma unei operatiuni secrete, americanii au reuşit să „împrumute”  stația orbitala sovietica Luna” una dintre cele mai importante realizari tehnologice ale URSS la momentul respectiv.

Din cauza une slabe planificari, gestionari defectuoase și a unor proiecte nechibzuite, la inceputul anilor 1960 SUA a ratat cateva etape în cursa spațială. Dar CIA a realizat una dintre cele mai mari victorii din istoria sa, când a sustras stația orbitala ruseasca Luna” chiar de sub nasul sovieticilor scrie publicatia.

Furtul a fost un succes pentru ca CIA a speculat „laudarosenia” URSS in materie spatiala. Moscova tinea foarte mult la prestigiul sau si voia sa demonstreze lumii „cuceririle sale tehnico-stiintifice”, alfel zis, nu putea sa nu se laude. Statia Luna precum și alt aparat cosmic Sputnik” – au fost expuse în cadrul mai multor expoziții internationale. Dupa ce CIA şi-a dat seama aparatele prezentate de sovietici nu erau copii, ci originale, s-a gandit sa „impurmute” unul din aparate pentru o „sedinta foto”.

Ca urmare, americanii au mituit pe unul dintre șoferii camioanelor care transportau aparatele spatiale. Au reusit sa deschida imensul container care continea statia Luna”, iar dupa ce au fotografiat dispozitivul în detaliu, camionul a fost trimis in continuare la destinatia sa, fara ca sovieticii sa banuiasca ceva.

Nu au existat indicii rusii sa fi știut despre acest furt de tehnologie. A fost un succes imens al CIA, care era relatat cu mandrie tinerilor agenti aflati in pregatire in perioada in care Neil Armstrong inca se pregatea sa aselenizeze satelitul pamantului”, se arata in articol.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top