Pe 30 noiembrie 1939 a început probabil cel mai rușinos război din istoria Uniunii Sovietice – războiul cu Finlanda.
În după-amiaza zilei de 30 noiembrie 1939, aviația sovietică a lansat primul atac aerian împotriva capitalei finandeze Helsinki. Bombardierele DB-3b ale celei de-a 3-a escadrile a regimentului de aviație au atacat pe neașteptate populația capitalei finlandeze cu bombe de mare explozie FAB-500 și FAB-250, inclusiv un număr mare de bombe-butoi (azi interzise). Conform unor estimări, în prima zi de bombardamente au fost ucisi între 200 și 900 de locuitori ai orasului Helsinki.

Forțele de apărare aeriana finlandeze nu au facut fata numarului mare de avioane ale agresorului (circa 2.500). Totodata, pe calea uscatului, granita finlandeza a fost invadata de patru armate sovietice cu circa o jumătate de milion de soldați, aproximativ trei mii de tunuri și mortiere și peste două mii de tancuri.

Ca urmare a razboiului, Finlanda a pierdut 11% din teritoriul său si al doilea oraș ca mărime (azi Vîborg). Totodata, 430.000 de civili finlandezi au devenit refugiati interni.

Ca răspuns la protestele diplomaților europeni, Molotov (ministru de externe al URSS) a declarat că avioanele sovietice au ”parasutat pâine” pentru populația înfometată din Helsinki. Tot atunci bombele sovietice au fost botezate în Finlanda „coșuri de pâine Molotov”, iar sticlele incendiare, folosite de finlandezi in lupta impotriva tancurilor sovietice – ”cocktailuri Molotov”.

Motivul invadarii Finlandei era unul pur teritorial. Sovieticii sustineau ca frontiera finlandeza era prea aproape de Leningrad (St. Petersburg) si de aceea cereau mutarea acesteia cu 90 km. Finlandezii au refuzat și chiar mai mult… Potrivit propagandei sovietice de la acea data, au atacat trupele sovietice deschizand foc de artilerie. Nota oficială a URSS anunta: „La 26 noiembrie, ora 15:45, trupele noastre, situate pe Istmul Kareliei, lângă granița finlandeză, în apropierea satului Mainila, au fost atacate în mod neașteptat de pe teritoriul finlandez cu foc de artilerie…”

Evident ca erau minciuni sfruntate. Cu mult înainte de asta, armata finlandeza a retras trupele sale in interiorul tarii pentru a nu se lasa antrenata in vreo provocare. La Moscova insa se vorbea intens despre ”militarismul clicii conducatoare” de la Helsinki.

Despre ”militarismul” finlandez putem judeca in baza unor simple fapte. Începand din 1927, în Finlanda nu au mai avut loc exerciții militare. Finanțarea armatei a fost redusă constant de către parlament, care pana in ziua atacului sovietic a crezut în pactul de non-agresiune semnat cu URSS. Întreaga industrie militară a Finlandei era sustinua de trei fabrici; una de cartușe, una de praf de pușcă și una de artilerie. Armata Finlandei nu avea în dotare tancuri sau flota aeriana militara.

Cu toate acestea, propaganda URSS promova în lume imaginea despre o Finlanda ”agresiva” cu intentii ”anexioniste”.

Invazia sovietica a fost insotita de alte actiuni, definite astazi drept tehnici de ”razboi hibrid”. Astfel, chiar din prima zi a invaziei in Finlanda, comandamentul sovietic a creat un guvern finlandez provizoriu, in fruntea caruia a fost pus cominternistul finlandez, special adus de la Moscova, Otto Kuusinen. Acest ”Guvern” a fost recunoscut imediat de Uniunea Sovietică, iar la 2 decembrie acesta a purtat negocieri la Moscova cu Kremlinul si a semnat un ”Tratat de prietenie și asistență reciprocă”. Totodata, Moscova a anunțat că guvernul finlandez bughez a fugit și că, prin urmare, nu mai conduce țara. Mai mult, URSS a declarat în Liga Națiunilor că de acum încolo va trata doar cu noul guvern.

Ulterior, URSS creează ”armata populara” finlandeza. Pe 26 noiembrie, aceasta avea un efectiv de 13.405 de persoane, iar în februarie 1940 – 25.000 de militari. Această armată „a poporului” trebuia să înlocuiască unitățile armatei roșii din Finlanda și să devină sprijinul militar al guvernului „poporului”.

La 13 decembrie 1939, URSS ca țară agresor a fost expulzată din Liga Națiunilor. La acea data, Germania hitleristă era deja exclusa din Liga Națiunilor.

În fata rezistentei finlandezilor, când a devenit clar că războiul va fi unul de durata, guvernul-marionetă a lui Kuusinen a fost trecut in planul secund și ideea abandonata.

Finlandezii nu s-au lasat intimidati, asa ca Moscova a fost nevoita sa semneze pacea cu guvernul legitim al Finlandei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Din istoria războaielor: Alt secol, același arsenal propagandistic

 1. bogdan spune:

  Atunci macar Europa Civilizata si Liga Natiunilor a expulzat mizeria de URSS in 2 saptamani ! Acum Porcia a invadat intai Georgia apoi Ucraina si inca este membra ONU ! O mare rusine pt Lumea Civilizata care inca mai poarta discutii cu specia asta inapoiata de la rasarit.. Porcii ar trebui tinuti intr-un tarc minat si cu garduri electrificate ! Sunt un pericol la adresa umanitatii !

 2. Basarabia e Romania spune:

  Ce este grav in momentul de fata este ca derbedeii care distrug tara au susținerea acestor hoți!

 3. Tica spune:

  Unde e Ivan, abonatul rusofil de pe acest site? Sa ne scrie ceva de fascismul guvernului finlandez si cum s-au dus rusii sa-i elibereze de opresiune. Rusii au fost ,sunt si vor fi niste nemernici. Tot ce vine de la rusi, ca stire, trebuie inteleasa exact invers. Asa a fost cu taristii,asa a fost cu bolsevicii asa e si cu regimul autoritarist al lui Putina,piticul acela care se lupta cu tigri.

  • bogdan spune:

   Ivan a primit „capicile” pe luna noiembrie si vreo cateva zile e manga in cocina ! Dar cum in Transnistria porcii se multumesc cu putina plata va reveni repede… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top