Soldații ruși au fost uciși în masă în razboiul din Donbas în două perioade – în vara anului 2014 și în ianuarie-februarie 2015, a declarat politicianul de opoziție rus Ilia Iaşin, cel care s-a angajat sa finalizeze raportul nepublicat despre războiul din Ucraina, la care lucra Boris Nemțov înainte de uciderea sa, potrivit Unian.
În special, Iaşin sustine ca a reusit sa vorbeasca cu sursele lui Nemtov.
„Am reușit să comunic cu oameni care au fost sursele lui Nemțov. Ei se temeau să vorbească când era el în viață. Asasinarea lui Boris nu le-a conferit mai multa îndrăzneală, de aceea contactul a fost foarte dificil de reluat. Sursele reprezintă interesele rudelor soldaților morți, care nu au primit compensațiile promise”, – scrie Iaşin pe pagina sa de Facebok.
Potrivit informațiilor culese, primul val de sicrie (Gruz-200) a ajuns în Rusia din zonele de est ale celor două regiuni ucrainene în vara anului 2014, când armata ucraineană a trecut la ofensivă.
„Atacul a fost oprit după intervenția directă a unităților armatei ruse. Când ascunderea prezenței în zona de conflict a armatei ruse a devenit imposibilă, Ministerul Apărării rus a inventat povestea cu militarii aflati in concediu. Dar, plecand în „concediu”, acestia luau cu ei armele și echipamentele militare din dotare”- spune Iaşin.
Potrivit opozantului rus, cele mai mari pierderi au fost suferite de trupele rusești la Ilovaisk.
„Este dificil să se estimeze numărul exact de soldați morți pe partea rusă, dar, se pare ca în orașele noastre s-au intors cel puțin 150 de cargouri marcate „Gruz-200″,” – a povestit opozantul.
Al doilea val de sicrie a fost inregistrat în Rusia în ianuarie și începutul lunii februarie 2015.
„Estimăm că în această perioadă în estul Ucrainei au fost omorâţi cel puțin 70 de soldați din armata rusă. Acest lucru a fost cauzat de escaladarea conflictului și confruntările violente, în special sub Debalţevo. Spre deosebire de anul trecut, de această dată, înainte de a fi trimisi în Donbas, soldații ruși au fost lasati oficial la „vatra”- spune Iaşin, adăugând că spre deosebire de primele victime ucise, rudele carora au fost plătite cu câte trei milioane de ruble (50.000 dolari), de data aceasta familiile celor morti au rămas fără nicio compensație, deoarece noii „turiști” erau demisi din Forțele Armate, primind doar promisiuni de plata verbale, promisiuni care, în armata rusă, nu sunt respectate.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.