„Primii care au ajuns la Belgrad au fost chinezii – au debarcat din avioane cu echipamente medicale de protectie și șase experți medicali care sa ajute guvernul sârb în coordonarea politicii naționale de lupta impotriva noului coronavirus. Emotionat, în ​​semn de recunoștință, președintele sârb a sărutat steagul chinezesc și a condamnat Europa pentru lipsa de ajutor. Apoi au venit rușii, care au adus ajutoare mai puțin importante, dar cu toate acestea dorite si pe larg mediatizate în Serbia si Rusia. În cele din urmă au sosit si europenii, amintind că ei au fost prezenti tot timpul în Serbia și că finanțarea lor este mult mai mare decât a Rusiei și a Chinei la un loc luate”, – scrie The Guardian.

În Serbia, țară candidată pentru o posibilă aderare la UE care, de asemenea, este curtata de Moscova și Beijing, în ultimii ani este foarte vizibila intersectarea intereselor marilor puteri, care acum se manifesta sub forma de „diplomație COVID“.

Pe măsură ce pandemia creste, jucătorii majori se străduiesc să folosească soft power în atingerea obiectivelor de politică externă. În ce privește UE, ea încearcă să demonstreze că valorile europene și solidaritatea nu sunt doar niste cuvinte goale. Pentru China, este vorba despre o problemă de schimbare de naratiune, pentru a prezenta țara drept o soluție a problemei coronavirusului și nu o cauza a pandemiei. Pentru Rusia, ”diplomatia COVID” înseamna utilizarea unor resurse mai modeste pentru a obține un efect maxim: vehiculele militare rusești deja defileaza prin Italia, iar un avion cu echipamente parțial fabricate de o firmă aflata in SUA pe lista neagra a expediat în Statele Unite ajutoare pentru lupta cu pandemia. Americanii sunt concentrați pe frontul intern si lipsesc în cea mai mare parte de la jocul ”diplomației covid”, se mai spune în articol.

Publicația amintește cum, ca răspuns la interdicția de exportare a materialelor medicale din UE, președintele sârb Alexander Vucic a anunțat că „solidaritatea europeană nu mai există”.

„Nu tocmai asta am dori să auzim de la un guvern, care susține că face tot posibilul pentru aderarea la UE”, a spus un diplomat european cu resedinta la Belgrad. Dar chiar și în Spania și Italia a existat o supărare pentru lipsa unui răspuns european coordonat la coronavirus, iar pentru cei din afara blocului, precum Serbia, refuzul a fost resimțit și mai puternic „, subliniază publicația.

(…)

China a fost fericită să umple acest gol. Oficialii sârbi spun că experții chinezi care au ajuns în țară conduc în prezent politica guvernului privind lupta cu noul coronavirus. Spre deosebire de majoritatea țărilor Europei, Serbia urmează modelul chinezes. În mari spitale de campanie sunt in izolare chiar și cazurile ușoare de coronavirus . Potrivit unui oficial sârb, chinezii au recomandat, de asemenea, instituirea unei carantine absolute, asa cum a fost la Wuhan. Propunerea a fost respinsa pe motiv că sârbii nu vor accepta aceasta solutia extrema. Cu toate acestea, au fost impuse restrctii severe de circulatie, iar persoanelor de peste 70 de ani le este interzis sa iasa din case. Testarea în masă promisa de autoritati încă nu a luat amploare, iar relatarile arata că procedura de testare este haotică. Oficialii sârbi speră că introducerea unor măsuri stricte de tip chinezesc într-un stadiu incipient va feri țara de situatia observată în Europa de Vest. Duminică, în Serbia erau înregistrate 3.380 de cazuri de coronavirus și 74 de decese.

„Și Rusia a trimis ajutoare, în special dezinfectanți pentru spitale și scarile de blocuri. La Moscova, liderii opoziției și-au exprimat nemulțumirea fata de politica Kremlinului de a trimite în străinătate echipamente medicale, în timp ce medicii din Rusia nu au materiale de bază. În Serbia, ajutoarele au fost salutate, deși a existat sentimentul că fanfarele rasunate la sosirea lor depasesc cu mult beneficiile reale ale ajutoarelor”, scrie publicația.

„După izbucnirea anti-UE a lui Vučić, europenii i-au amintit acestuia că, în ultimele două decenii, UE a acordat sarbilor pentru construirea si dotarea spitalelor fonduri nerambursabile in valoare de peste 200 de milioane de euro și împrumuturi de 250 de milioane de euro. Totodata, un laborator finanțat de UE, conceput inițial pentru testarea si controlul calității laptelui și a altor produse alimentare, a fost transformat într-un laborator de testare coronavirus. UE a promis alte 93 de milioane de euro pe termen scurt și mediu pentru a combate coronavirusul și consecințele sale.

Situația cu COVID-19 este în multe privințe o continuare a bătăliei anterioare pentru inimile sârbilor. Un sondaj realizat în decembrie anul trecut a arătat că mulți sârbi cred că Rusia și China au fost cei mai generosi donatori ai țării în ultimele două decenii. În realitate, UE a oferit țării de 100 de ori mai mult decât oricare dintre aceste țări.

„În vremuri de criză, un avion cu materiale de urgență poate avea un efect mai mare în societate, iar munca structurală dusa ani in sir în sectorul sănătății poate fi uitată cu ușurință”, comenteaza un diplomat european.

Între timp, Vučić si-a reconsiderat declaratia, lăudand și asistența europeană. Totusi, gesturile rusilor si chinezilor vor rămâne probabil în memoria societății.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to ”Diplomația COVID”: Cum Rusia, China și UE concurează pentru simpatiile sârbilor

  1. yehudy spune:

    serbia daca se bazeaza pe rusia inseamna ca se inscrie in clubul ratatilor! uitati-va ce aliati are rusia: siria!

  2. frentiu mihai spune:

    Rusia NU are nevoie sa se concureze pentru simpatiile sarbilor, pentru ca Rusia este pilonul de baza pe care se sprijina Serbia de peste 200 de ani!

  3. ka spune:

    Serbia o tara liliputana care se vede doar cu lupa pe planiglob si care dupa etnicitatea sa ar trebui mpartita intre unguri,bulgari si romani.Sa nu uitam ca tot acesti neica-nimeni au pornit o deflagratie mondiala ghidonati tot de muskali.Ce ar reprezenta serbia pentru china cind ea a pierdut Muntenegru deci iesirea la mediterana ,deci baze de Submarine chinezesti cum dealtfel au avut in Albania care acum este in NATO.Eu zic ca pe sirbi nu-i curteaza nimeni,sunt cantitate neglijabila,iar muskalii le-au dat niste piese militare bune de muzeul Grigore Antipa.

  4. bogdan i spune:

    Dai naibii de sarbi ca-s curve ! Vor cu godacii si china so be it ! Nu avem nevoie de cai troieni in UE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top