puitn valdai2Discursul de ieri susţinut de Vladimir Putin poate fi comparat ca importanta cu cel de la Munchen din 2007. Seful Kremlinului a facut o evaluare conceptuală a stării actuale a politicii mondiale și, în plus, a rostit cel mai anti-american discurs al sau în cei 14 ani de cand se afla la conducerea Rusiei

Se pot evidenția câteva puncte cheie din „cuvantarea” de la Valdai.

I. Antiamericanismul de tip nou

Una dintre diferențele majore fata de discursul de la Munchen este schimbarea radicala a atitudinii față de Washington. În 2007, Putin critica aspru SUA punand accent important pe necesitatea depășirii complexului Războiului Rece și începerea constructiei unei noi arhitecturi de securitate la nivel mondial impreuna cu Statele Unite. Atunci Putin era supărat ca Rusia era exclusa de la luarea tuturor deciziilor majore in lume, fiind ignorata poziția Rusiei  in conflictul din Iugoslavia si pentru ca nu i se recunoașterea spatiul post-sovietic drept „zona de influență a Rusiei”. Putin era dispus să aștepte ziua unui parteneriat real cu Statele Unite și Europa. La Valdai a negat ideea parteneriatului cu SUA, daca Washingtonul va mentine politica sa actuala.

II. Noua ordine mondiala

Putin revizuieste şi ordinea mondiala. Potrivit lui, politica externă se baza pe două ipoteze: o lume multipolară  și necesitatea de a se conforma cu normele existente ale politicii mondiale. Doctrina actuală s-a schimbat fundamental: lumea în ochii Putin a devenit unipolara, iar regulile jocului nu mai sunt valabileAceast fapt extinde puternic limitele admisibile pe care si le permite  Putin, iar ce a fost imposibil în 2007, a devenit o realitate în 2014.

III. Putin ignora realitatea sanctiunilor

În al treilea rând, Putin ignoră politica de sancțiuni ca factor al noii realitati internationale. El vede in politica de sanctiuni a Europei de Vest mana Washingtonului. El sustine ca Berlinul și Parisul se vor trezi după ce se atenueaza criza ucraineană si vor intoarce spatele SUA. Putin insa ignora faptul ca elitele occidentale par sa fie decise să nu se întoarcă la parteneriatul cu Rusia, atâta timp cât șeful țării va rămâne Vladimir Putin.

Punctele slabe ale doctrinei Valdai

Prima problemă in noua sa doctrina externa este Ucraina. Facand apel la introducerea de criterii clare in utilizarea unilaterală a forței de către un stat împotriva altuia, a echilibrului drepturilor omului și a suveranității naționale și criticand SUA pentru comportament necontrolat”, Putin pare să uite că politica rusă față de Ucraina repetă în mare măsură acțiunile unilaterale ale Washingtonului.

Se pare că, odată ce SUA sunt responsabile pentru haosul din lume, Rusia isi aroga dreptul să facă același lucru: nu există reguli pentru SUA, nu există reguli nici pentru Rusia. Putin, desigur, nu spune acest lucru în mod direct, dar în discursurile sale transpar contradicții ascuțite. Una dintre acestea este legata de Kosovo. Putin legitimează anexarea Crimeei de precedentul Kosovo, dar, cu toate acestea, Rusia nu a recunoscut niciodata acest precedent drept legitim. Putin ignoră, de asemenea, faptul comunitatea occidentală, recunoscând legitimitatea politicii americane, face front comun cu SUA. Rusia, in schimb, revenind la conservatorism, patriotism, valori tradiționale crestine și opoziție față de „Vestul decadent, se sustrage familiei unice europene„.

Ce ofera Putin?

O altă problemă este ce propune în schimb Putin? Seful Kremlinului a scos de la naftalina conceptul de interdependență, promovat în mod activ si in trecut și care presupune crearea unui sistem de aparare unificat, de la Lisabona la Vladivostok. Acest concept a fost respins de Vest, inclusiv de țările din Europa inca de pe cand Putin era vazut bine in Occident. Astăzi, în contextul crizei ucrainene, conceptul de interdependență pare o utopie absolută.

Care sunt aliatii Rusiei

Apoi, o intrebare legitima este cu cine Rusia poate construi noua sa lume? Are Rusia aliați? Cine este dispus să accepte  înghițirea” Donbasului și a Crimeei? Putin a cerut să se elaboreze noi reguli pentru a defini limitele acțiunii unilaterale. Dar Rusia nu are aliați respectabili care ar putea forma un fel de coaliție capabila să dezvolte aceste noi reguli pentru noua ordine mondiala. Acest lucru este imposibil fără Statele Unite ale Americii.

Putin nu înțelege acest lucru? Cel mai probabil, ultima sa speranță este Europa. Interesanta este reactia lui Putin la recentul refuz ale Germaniei de a participa la un forum la St Petersburg: el nu a facut declaratii manioase, ba chiar şi-a apărat colegii germani, explicând decizia lor de dorința de a nu afecta dialogul. În timp ce Germania refuza dialogul cu Rusia si nu recunoaște legitimitatea acțiunilor sale, Putin da dreptate Berlinului, crezând că toate i se trag de fapt de la Washington, care pune presiune pe cancelarul german. Se pare   Putin nu vrea să creadă atât Franța, cât și Germania, exclud ideea negocierilor cu Rusia in problema ucraineană.

Discursul lui Putin arată că Rusia intra intr-o criza prelungita in relațiile cu Occidentul, în care Moscova nu va avea parteneri în Europa, iar SUA devin  inamicul oficial. Izolarea geopolitica a Rusiei va face țara foarte vulnerabilă la factorii externi.

În ceea ce privește SUA, provocarea actuală a Rusiei nu se bazează pe puterea ei, ci pe slăbiciunea ei. Această provocare, desigur, va fi asimilata de Washington care va stimula de acum incolo politica de izolare, o politică care va deveni din ce în ce mai antiPutinista. Vladimir Putin a declarat sfârșitul Războiului Rece nu a dus la încheierea păcii. Din nefericire pentru Rusia, Statele Unite ale Americii au mult mai multe resurse pe care sa le foloseasca pentru a reduce substanțial nivelul de securitate națională al Rusiei, și sa sporeasca vulnerabilitatea Moscovei la conflicte locale. Rusia in schimb nu are nicio posibilitate de a slabi forta SUA, nu a avut-o nici in timpul URSS, cand era cu mult mai puternica şi nu o are nici acum.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Discursul de la Valdai: Noua strategie externă a lui Putin

  1. Sanchi spune:

    Preteneee!! Tradu exact ce-a spus Putin, nu ceea ce minti tu aici! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top