Opozanții politici părăsesc Rusia și se refugiază în statele baltice. În afară de existența în zona a unei comunitati de voritori de limba rusă, și guvernele baltice sunt destul de prietenoase cu disidenții ruși. Pentru Lituania, aceasta este o modalitate de a sprijini societatea civilă rusă în fața autorității Kremlinului, scrie publicatia Ouest-France.

În vârstă de 41 de ani, Evgheni Titov se numără printre cetațenii Rusiei care au cerut azil politic în Lituania, fosta republica sovietica, astazi membru determinat și pro-occidental al UE și NATO, care critică în mod deschis Kremlinul.

„Când am facut investigația jurnalistică despre podul Crimeei (construit de Rusia), prietenii mei au primit un mesaj că am fost ucis”, spune Evgheni Titov, care s-a mutat la Vilnius.

După ce a primit alte amenințări cu moartea pentru articolele sale despre corupția asociata construcției acestui pod care leagă Crimeea de Rusia, la sfatul unui prieten, în 2016, Titov a cerut azil politic în Lituania. În iulie, fostul jurnalist al Novaya Gazeta a obtinut statutul de refugiat politic.

Vsevolod Cernozub, in varsta de 32 de ani, a fost unul dintre primii care au sosit în Lituania în decembrie 2013. Unul din liderii partidului de opoziție „Solidaritatea“, el a decis să plece din Rusia cauza represiunii brutale care a urmat dupa protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin in 2012.

Lituania sprijină deschis opoziția rusă și îi acceptă pe disidenții rusi. „Unul dintre principiile din relațiile noastre cu Rusia este sprijinirea societății civile”, a declarat Linas Linkevičius, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Începând din 2013, MAE organizează în fiecare primăvară un forum pentru opoziția rusă. Tot un forum – privind drepturile omului din Rusia  – organizeaza aici și Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah, considerat unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului.

Cu sprijinul Parlamentului lituanian, disidenții rusi au reușit să redenumeasca piața din fața ambasadei ruse din Vilnius – care acum se cheama „Piața Boris Nemțov“, în numele liderului opoziției ruse care a fost ucis pe 27 februarie 2015, în fata zidurilor Kremlinului.

Astăzi, Evgheni Titov lucrează pentru sectia în limba rusa a portalului de știri Delfi, foarte popular în cele trei țări baltice.

Vsevolod Cernozub, impreuna cu un grup de prietenii a creat un site denumit ”Russia tomorrow” („Rusia de mâine“), o aluzie ironică la canalul rusess de propganda televizata RT, cunoscut anterior ca ”Russia Today” ( „Rusia de astazi“).

Disidenții cooperează si cu comunitatea rusă locala, care însă uneori se arata pro-Kremlin. Această comunitate reprezintă 6% din populația acestui mic stat baltic, cu 2,9 milioane de locuitori. „Este ciudat, dar acești oameni, care locuiesc aici încă din epoca sovietică, sunt uneori mai pro-Putin decât rușii înșiși”, constata Vsevolod Cernozub cu regret.

Anexarea Crimeei de catre Rusia a trezit la locuitorii din cele trei țări baltice – care spera ca au rupt-o definitiv cu Kremlinul – motive de îngrijorare cu privire la posibilitatea unor noi agresiuni, scrie Ouest-France.

”Iar temerile lituanienilor sunt destul de justificate”, afirma Vsevolod Cernozub.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top