sanctiuni petrol„În Ucraina, președintele rus Vladimir Putin acționeaza cu cea mai mare încredere fara sa dea socoteala nimanui, dar o problema il irita insa cel mai mult – vulnerabilitatea economiei ruse la cotatiile mondiale ale petrolului”, – scrie Foreign Policy, care sustine ca prețul petrolului este problmea cheie pentru stabilitatea regimului lui Putin.

În Occident se stie că Putin este neputincios in fata acestei probleme: Rusia singura nu poate mări prețul petrolului „Brent”. Dar presedintele rus a aruncat si inainte diverse surprize, noteaza autorii Foreign Policy.

Revista crede ca Rusia are patru moduri în care ar putea declanșa o creștere a prețurilor la petrol.

1. Sabotajul negocierilor cu Iranul

Potrivit autorilor Foreign Policy, în cadrul negocierilor cu Iranul privind programul nuclear, Rusia a facut constant un joc dublu. „Putin nu vrea ca Iranul sa se inarmeze cu arme nucleare, dar folosește interesul Occidentului pentru a impedica programul nuclear iranian in propriile scopuri”, – afirma analistii Foreign Policy.

Rusia furnizează Iranului tehnologie nucleară și armele moderne.

Mulți analiști cred ca la câteva săptămâni după încheierea unui acord definitiv, Iranul va fi capabil să arunce pe piață încă 400 de mii de barili de petrol pe zi, iar după 9-12 luni – va aduce această cifră până la un milion. Prin urmare, cresterea prețurilor la petrol va fi întârziată cel puțin un an. Pentru Rusia aceasta este o perioadă critică, deoarece își propune în 2016 să reia creșterea economică.

Poate că, acum, Kremlinul viseaza în secret ca discuțiile cu Iranul sa esueze și infrastructura nucleară a Iranului sa sufere o lovitură militară. Bombardamentele nu numai ca vor duce la anularea perspectivei unor acorduri pe termen lung, dar, de asemenea, vor arunca Orientul Mijlociu în haos. Teheranul a făcut deja sa se inteleaga în mod clar că în cazul unor atacuri militare va închide Strâmtoarea Hormuz.

2. Destabilizarea unor țări mici producătoare de petrol

„Un astfel de scenariu nu este ușor de pus in aplicare. Ca să existe vreun efect asura prețurilor, aprovizionarea cu petrol ar trebui să fie redusa cu 2-3 milioane de barili pe zi.

Cu toate acestea, în multe tari mici producători de petrol situația nu este foarte stabila. Autorii includ pe „lista scurtă” Venezuela, Irakul, Nigeria, Algeria, Azerbaijan, Kazakhstan si chiar Mexicul. „Dacă Rusia va oferi spirjin mișcărilor de insurgenti din aceste țări, fiind ”specialista” in a nega o astfel de activitate, se poate atinge efectul dorit”, – se spune în articol.

O alta cale, Rusia ar putea pune presiune sau chiar sabota conducte în unele țări de tranzit.

3. „Destabilizarea unui important producator de petrol”

Un rol cheie în deciziile OPEC îl joaca Arabia Saudită. „Dar saudiți au mai multe puncte slabe: în regiunile sudice – criza yemenita, amenințarea internă a minorității șiite și nemulțumirea generală a tinerilor” – spun autorii Foreign Policy.

„Dacă Rusia ar decide sa ”lucreze” Arabia Saudită, ar putea oferi în secret sprijin unora dintre aceste grupuri, provocand astfel unor presiun suplimentare securitatea și stabilitatea saudita. De altfel, ministrul de externe al Yemenului a susținut recent că avioane ruse civile de transport furnizeaza arme rebelilor Huthis șiiți.

„Planul ISIS este să răstoarne monarhia saudita. In cazul în care supraviețuirea regimului rus ar fi sub amenintare din cauza pretului mic al petrolului, Moscova nu s-ar da in laturi de la varianta extrema – acordarea de suport sub acoperire pentru jihadiști” – crede Foreign Policy.

4. Trimiterea de ”omuleti verzi” in stramtoarea Hormuz

Potrivit Foreign Policy, dacă strâmtoarea Hormuz ar fi blocata, aprovizionarea cu petrol pe piața mondială se va reduce imediat cu 20%.

Închiderea strâmtorii ar putea fi provocata de un mic grup de ”foști angajați” ai serviciului de informații ruse cu vase mici, ca cele folosite de Iran în strâmtoare în timpul războiului irano-rakian de la sfârșitul anilor 1980. În plus, Putin ar putea folosi submarine diesel ruse din seria Kilo, „imposibil de distins de submarinele iraniene, pentru a plasa mine (iarasi, identice cu cele folosite de Iran, aprovizionat de rusi)”. După descoperirea minelor in stramtoare, pretul petrolului va sari in aer imediat, iar comunitatea internationala va acuza Teheranul. Ca bonus, Rusia va obtine suspendarea negocierilor privind programul nuclear iranian.

Toate aceste opțiuni ar putea suna pentru cineva mult prea hollywoodian, dar liderii occidentali ar trebui să renunte la așteptările tradiționale în ceea ce privește comportamentul Rusiei și sa reflecteze profund la intrebarea: stie cineva de ce mai este in stare Putin?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top