Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse din 1954, la care a fost ales noul Patriarh al Moscovei, s-a defășurat sub controlul strict al Comisariatului Popular al Securitatii Statului (NKGB), predecesorul KGB din URSS, reiese din documentele de arhivă ale fostei Directii KGB Ucraina, desecretizate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), scrie Znak.com.

O parte din documente sub formă de fotocopii sunt postate și discutate în rețelele sociale.

Din documentele declasificate reiese că NKGB și subdiviziunile sale din republicile sovietice au fost implicate în selectarea candidaților din rândul clericilor și laicilor pentru Soborul Bisericii Rusie. În acest scop s-au dat indicatii ca să se identifice „persoanele care au o autoritate în rândul clericilor și credincioșilor și, în același timp, sunt verificate în cadrul activității patriotice sau de agentura”.

„Este important să se asigure că în rândul candidaților propuși sa predomine agenții NKGB care sa promoveze la Sobor linia noastra (NKGB -n.r.)“, – se arata într-o circulara trimisă în septembrie 1944, semnata de Fedotov, șeful Direcției a II-a NKGB și Karpov – șeful Secției 5 al Direcției a II-a. (Mai târziu, pentru „desfășurarea cu succes a Soborului”, Karpov a fost decorat cu Ordinul ”Steagul Roșu al Muncii”).

La Soborul Biserici Ruse din 1945, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii a fost ales Mitropolitul de Leningrad Alexii (Simansky).

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse a fost restaurată după o pauză de aproape 20 de ani, în 1943, în timpul celui de-al Doilea război mondial, cu acordul lui Stalin. Patriarh a fost numit atunci mitropolitul Moscovei Serghii (Stragorodsky), care a murit în 1944. Linia promovata de acesta – „serghianism”, de colaborare cu regimul sovietic – a devenit dominant în biserica rusa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Document arhivă: Capul bisericii ruse – ales sub supravegherea și dintre agenții KGB

 1. mocanu dan spune:

  IN ARHIVA AIA NU LO FI GASIT SI PE PREAFERICITUL DANIEL?AM VAZUT CA MINCA DIN ACEEASI TROACA CU PUTIN.

 2. vălișor spune:

  De la dânșii nu m-ar mira nici viceversa, adică BORu să fi făcut Marea Revoluție din Octombrie.

 3. Basarabia e Romania spune:

  Intr-o lume normala(ceea ce nu este cazul „lumii ruse”) preotii il slujescpe Dumnezeu. Dar dumnedeul lor este piticul complexat….

 4. bogdan spune:

  Ar fi interesant daca ar apare si documentele de instalare ale Satanelului Kirilush !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top