Minsk Merkel Hollande PorosenkoÎn urma discuțiilor de la Minsk, cela patru state ale formatului normand – Rusia, Germania, Ucraina şi Franţa – au ajuns la un acord cu privire la încetarea focului începand cu ora 00.00 (ora locala),15 februarie.

Partile au convenit un document semnat de grupul de contact tripartit privind măsurile care vizează punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Redam traducerea textului integral al acestui document, publicat pe site-ul președintelui Rusiei.

1. O imediată și cuprinzătoare incetare a focului în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și punerea în aplicare strictă a armistitiului începând cu ora 00.00 (ora Kievului) pe15 februarie 2015.

2. Retragerea tuturor armelor grele de ambele părți la distanțe egale, în scopul de a crea o zonă de securitate cu o latime de cel puțin 50 km unele de altele pentru sisteme de artilerie de calibrul de 100 mm sau mai mult, o zona de securitate cu o lățime de 70 km pentru sisteme de rachete de tip Grad și o lățime de 140 km pentru sisteme de rachete tip Tornado-S, Smerch, Uragan și sisteme de rachete tactice Tochka U:

Pentru trupele ucrainene de la linia actuală de contact;

Pentru forțele armate ale DNR (Donețk) și LNR (Lugansk) de la linia de contact, în conformitate cu memorandumul de la Minsk de pe 19 septembrie 2014

Retragerea armelor grele va începe cel târziu în a doua zi după încetarea focului și se încheie în termen de 14 zile.

Procesul va fi sustinut de OSCE, cu sprijinul Grupului de contact tripartit.

3. Asigurarea unei supravegheri și verificari eficiente a încetării focului și retragerii armamentului greu de catre OSCE, cu utilizarea tuturor mijloacelor necesare, inclusiv sateliți, drone, sisteme radar și așa mai departe.

4. În prima zi după retragerea armelor grele să înceapă un dialog cu privire la modalitățile de organizare a alegerilor locale, în conformitate cu legislația ucraineană și Legea Ucrainei „Cu privire la  regimul temporar al administrației publice locale în unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk„, precum și funcționarea viitoare a acestor zone, pe baza Legii ucrainene.

Imediat, şi nu mai târziu de 30 de zile de la data semnării acestui document, Rada Suprema a Ucrainei să adopte o rezoluție cu privire la teritoriul care va fi inclus in zona cu regim special, în conformitate cu Legea Ucrainei Cu privire la  regimul temporar al administrației publice locale în unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk„, pe baza liniei de contact stabilita prin memorandumul de la Minsk de pe 19 septembrie 2014

5. Asigurarea grațierii și amnistierii prin adoptarea unei legi care interzice urmărirea și pedepsirea persoanelor care au avut legătură cu evenimentele din zonele Donețk și Lugansk.

6. Asigurarea eliberarii și schimbului de prizonieri și a persoanelor deținute ilegal pe principiul toti pentru toți„. Acest proces trebuie să fie finalizat cel târziu în a cincea zi după retragerea armelor.

7. Asigurarea accesului securizat, livrarii, depozitarii și distribuției de ajutoare umanitare pentru nevoiași, pe baza unui mecanism internațional.

8. Determinarea modalităților de restaurare completă a relațiilor socio-economice, inclusiv transferurile sociale, cum ar fi pensiile și alte plăți (încasări și venituri, plata la timp a tuturor facturilor la utilitati, reluarea sistemului de impozitare în cadrul legal al Ucrainei).

În acest scop, Ucraina va reporni sistemul bancar în zonele de conflict, și va lansa un mecanism internațional pentru a facilita astfel de transferuri.

9. Restabilirea controlul deplin asupra frontierei de stat a Ucrainei de către guvern în întreaga zonă de conflict, care ar trebui să înceapă în prima zi de după alegerile locale și să fie finalizată după o soluționare politică globală (alegerile locale în unele raioane ale regiunilor Donețk și Lugansk pe baza Legii Ucrainei și reforma constituțională) la sfârșitul anului 2015, sub rezerva punctului 11 în consultare și de comun acord cu reprezentanții regiunilor Donețk și Lugansk in cadrul Grupului de contact tripartit.

10. Retragerea tuturor forțelor armate străine, a echipamentului militar, precum și a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei sub supravegherea OSCE. Dezarmarea tuturor grupurilor ilegale.

11. Reforma constituțională în Ucraina, şi intrarea în vigoare până la sfârșitul anului 2015 a unei noi Constituții, concepută ca un element cheie al descentralizării (ținând cont de caracteristicile regiunilor individuale Donețk și Lugansk, de comun acord cu reprezentanții acestor regiuni), precum și adoptarea legii cu privire la statutul special al raioanelor din regiunile Donețk și Lugansk, în conformitate cu măsurile prevăzute în Nota [1], până la sfârșitul anului 2015. (A se vedea nota.)

12. Pe baza Legii Ucrainei Cu privire la  regimul temporar al administrației publice locale, în unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk”, problemele în ceea ce privește organizarea alegerilor locale vor fi discutate și convenite cu regiunile individuale Donețk și Lugansk in cadrul Grupului de contact tripartit. Alegerile vor avea loc în conformitate cu standardele OSCE si monitorizate de către OSCE.

13. Intensificarea activității Grupului de contact tripartit, inclusiv prin stabilirea de grupuri de lucru pentru a pune în aplicare aspectele relevante ale Acordului de la Minsk. Ele vor reflecta componența Grupului de contact tripartit.

Notă:

Astfel de măsuri, în conformitate cu Legea Cu privire la  regimul temporar al administrației publice locale, în unele raioane din regiunile Donețk și Luganskinclud următoarele:

Scutirea de pedeapsă, hărțuire și discriminare a persoanelor asociate cu evenimentele care au avut loc în unele zone din Donețk și Lugansk;

Dreptul la alegerea limbii;

Participarea guvernelor locale în numirea șefilor procurorilor și a instanțelor din unele raioane ale regiunilor Donețk și Lugansk;

Posibilitatea ca autoritățile executive centrale să încheie cu autoritățile locale competente acorduri privind dezvoltarea economică, socială și culturală a regiunilor individuale din Donețk și Lugansk;

Statul sprijină dezvoltarea socioeconomică a regiunilor individuale Donețk și Lugansk;

Asistenta guvernului central in vederea cooperarii transfrontaliere în anumite raioane din regiunile Donețk și Lugansk și regiunile Federației Ruse;

Crearea de unități de miliție populara in baza deciziilor consiliilor locale în vederea menținerii ordinii publice în unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk;

Puterile deputați consiliilor localealeși în alegerile locale anticipatenu pot fi anulate de guernul central.

Documentul a fost semnat de către participanții la grupul de contact tripartit:

Ambasadorul OSCE Heidi Tagliavini

Al doilea Președintele al Ucrainei Leonid Kucima

Ambasadorul rus în Ucraina Zurabov M. Yu

AV Zakharchenko (DNR)

IV Plotniţki (LNR)

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Document: Planul celor 13 măsuri de realizare a Acordului de pace

  1. rsumy spune:

    Cât de prost să fii să mai crezi ce spune sau semnează Rusia??? Putin are nevoie de timp pentru înarmare, fără ca America să livreze arme Ucrainei. Oare îl va „anestezia” din nou pe adormitu’ de Obama?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top