Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a asigurat pe deputații ruși că Rusia va rămâne pentru totdeauna un partener strategic al Moldovei și le-a promis să apere limba rusă și drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă. Declarația lui Dodon a răsunat în sala de ședințe a Dumei de Stat a Rusiei, în timpul unui discurs adresat astazi parlamentarilor rusi, potrivit NewsMaker.

Dodon și-a început discursul spunând: ”Federația Rusă a fost, este și va rămâne un partener strategic pentru Moldova”, la care deputații rusi au răspuns cu aplauze furtunoase.

Dodon i-a asigurat că aproape întreaga populație a Moldovei este mai mult sau mai puțin fluentă în limba rusă, iar o treime din cetățenii moldoveni numesc limba rusă principala limbă de comunicare.

„Limbii ruse în Moldova i-a fost în mod legal acordat statutul de limbă de comunicare internațională”, a adăugat președintele Republicii Moldova și a promis să mențină acest statut.

Trebuie remarcat că legea din 1989, care confera limbii ruse acest statut, a fost declarata depasita si caduca de catre Curtea Constituțională a Moldove.

De asemenea, Dodon le-a spus deputatilor rusi ca este convins că, după alegeri, noul guvern și parlament vor avea ca o primă prioritate reluarea deplină a dialogului cu Federația Rusă, precum și reluarea activității Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercială și economică dintre Moldova și Rusia.

Dodon a invitat ambele țări să semneze Declarația privind Parteneriatul Strategic și să creeze un comitet mixt la nivel înalt, al cărui scop sa fie o discuție cuprinzătoare pe probleme strategice.

Totodata, politicianul prorus a condamnat apelurile unor politicieni prooccidentali de la Chişinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.

„Sunt convins că atât timp cât nu există o soluţie sustenabilă şi viabilă la problema transnistreană, nici un mecanism de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada post-conflict, doar populiştii şi provocatorii pot vorbi despre oprirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, intenţionând în acest fel să destabilizeze situaţia în Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat Igor Dodon într-un discurs rostit în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

„În ultimii 26 de ani, putem observa următoarele rezultate-cheie ale operaţiunii de menţinere a păcii: relansarea atmosferei de pace, crearea condiţiilor pentru negocieri de pace, lipsa crizelor care ar putea conduce la folosirea armelor de către părţile implicate în conflict. De aceea, indiferent cât de mult ar încerca politicienii critici din ţară şi din străinătate, cetăţenii moldoveni ştiu sigur că pacea în Transnistria a fost restabilită datorită actualei misiuni de menţinere a păcii”, a subliniat Igor Dodon, citat de agenţia de presă Tass.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Dodon le-a promis deputaților ruși că va apăra limba și armata rusă din Moldova

 1. rsumy spune:

  Eu nu înțeleg, ce are Don-don de câștigat din slugărnicia asta???
  Dar moldovenii?

 2. ANTIPUTIN spune:

  Dodon, un tradator gorgon
  Ne trage tara cu’un harpon
  Spre al kremlinului balcon

  Ai capul gaurit, nituit, mituit
  Din gura’ti dracul s’a ivit
  Dovleac de limba spanzurat
  Vrei mortis, neaparat
  Moldovei sa I se dea mat

  Tradarea’ti curge
  Prin toti porii
  In iad
  Te’or scutura fiorii !

 3. bogdan spune:

  Ha ha ha ! Asta gavareste ca grohaiturile se vor auzi in continuare prin Moldova…E normal atat timp cat vor mai fi porci printre moldoveni…dar porku’ e bun pt carnati nu-i asa ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top