NATO Georgia„Republica Georgia a arătat încă o dată un angajament profund față de valorile occidentale,” – spune fostul secretar american al Apararii, Donald Rumsfeld, într-un articol pentru The Wall Street Journal.

Votând pentru a doua oară în patru ani, georgienii au arătat în ultima lună  soliditatea democrației și o societate pluralistă viabilă, a afirmat el.

„Fapt aproape unic pentru noile state care au apărut în urma fostei URSS, principalele partide ale Georgiei susțin legăturile profunde cu Europa și NATO și au desfășurat pe aceasta baza campanii. Toate au fost în favoarea unei relații strategice strânse cu Statele Unite ale Americii. Premierul Georgiei, Gheorghi Kvirikashvili, mi-a spus și a declarat public că procesul este ireversibil”, scrie Rumsfeld.

Ce pot face SUA pentru a sprijini aceste realizări solide ale Georgiei?

„În primul rând, barierele pe calea aderării Georgiei la NATO ar trebui să fie eliminate, iar Georgia fără întârziere sa obtina un plan de acțiune în vederea pregătirii pentru aderarea la NATO”, – sustine Rumsfeld.

RumsfeldFostul secretar al apărării remarca „perspectiva unica” a Georgiei într-o regiune sensibilă. Tbilisi este supusa direct acțiunilor subversive din partea Rusiei, are granița cu Turcia și stabileste relații cu Iranul. Potrivit lui Rumsfeld, toate acestea oferă oportunități pentru schimbul de informații și operațiuni în domeniul contra-informațiilor.

Armata rusă continuă să ocupe mai mult de 20% din teritoriul Georgiei, continuă autorul.

„Statele Unite ar trebui să sporească participarea la negocierile privind soluționarea acestor probleme și să fie pregătite să ia măsuri suplimentare pentru a creste costurile Rusiei pentru ocuparea teritoriului georgian”, – afirma fostul ministru.

Autorul subliniază și importanța Georgiei pentru transportul resurselor energetice din regiunea Caspică spre Europa, și ca barieră în calea jihadiștilor din țările fostei URSS, care pleaca spre Orientul Mijlociu.

„Porturile georgiene de la Marea Neagră vor primi si trimite bunuri și materii prime din Asia și Europa, conectând continentul eurasiatic”, – spune Rumsfeld, menționând în acest sens construcția de catre o companie americana a unui port cu  apa adânca la Anaklia.

„Pentru toate aceste motive, Statele Unite trebuie să ia acum măsuri pentru a consolida cooperarea cu Georgia, nu din motive filantropice, ci pentru că acolo se joaca interesele vitale ale Americii” – încheia autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Donald Rumsfeld despre interesele vitale americane în Georgia

  1. bogdan spune:

    Georgia e o minune pt zona de influenta in care se afla !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top