Donbas: Google Maps pentru reglarea focului artileriei

10:28 am, 21 august 2014 • de Comentariile sunt închise pentru Donbas: Google Maps pentru reglarea focului artileriei

militari pe tancMembrii forţelor separtiste deseori sunt auziti cum rad pe seama dotarilor militarilor din Armata Ucraineana. Plângerile trimise la Kiev de voluntarii ucraineni, la randul sau, deseori confirma slaba dotare a trupelor, scrie Süddeutsche Zeitung.

Ziariştii publicaţiei germane citeaza deseori informatiile postate de utilizatorii forumului ucrainean de istorie militară reibert.info – despre care spun ca greu poate fi suspectat ca ar fi instrument al propagandei de la Kremlin.

Săptămâna trecută, un utilizator al forumului, care se afla în Donețkul asediat, a descris modul in care armata ucraineana bombardeaza orașul. Unele baterii de artilerie nu au computere şi nici harti ale zonei, și trag focuri ghidandu-se dupa hartile Google instalate pe telefoanele lor mobile.

Cam asa suna dialogul la telefon a doi artilerisi ucraineni:

Doua sute de metri la stânga

Stânga fata de ce, unde, mai la est, vest, nord?

In stanga mea, idiotule, unde ești

Pe deal Pe ce deal? Spune-mi unde ești?

Dialogul a fost postat de profesorul de istorie în vârstă de 28 de ani,  Andrew Zablocki. De peste două luni el susține pe rețeaua socială VKontakte” propriul blog numit Jurnalul de est„.

Fiind istoric al celui de-al Doilea Război Mondial, de multe ori m-am confruntat cu problema ca istoria ne-a transmis foarte putine surse de origine personala:  jurnale, scrisori, marturii ale martorilor oculari. Din păcate, mi s-a întâmplat sa ma aflu în centrul unor evenimente tumultoase, de aceea, pentru a face viața mai ușoară pentru generațiile viitoare de istorici, am decis să țin un jurnal al evenimentelor cotidine care au loc la Donețk„- spune Zablocki.

Andrei poate fi contactat prin telefon. În contrast cu milițiile dinLugansk, care nu prea mai au acces la telefonie mobila, semnalul in Donetk este foarte bun. Chiar și rebelii separatisti prefera telefoanele mobile statiilor radio, usor de bruiat.

Oficialii din serviciile secrete ucrainene pun presiune pe operatorii de telefonie mobilă deoarece separatistii le folosesc și mai ales aplicatiaZello, care transforma telefonul in statie walkie-talkie. De fiecare dată când armata ucraineana începe atacul, reteua mobila este temporar suspendata, pentru a nu permite separatisti

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Comments are closed.

Scroll to top