OSCELiderii din Ucraina, Germania, Franța și Rusia, într-o conversație telefonică, au susținut inițiativa desfășurării unei misiuni de poliție a OSCE în Donbas. Aceștia au mai discutat aspecte legate de organizarea alegerilor locale în teritoriile ocupate de rebeli in regiunile Donețk și Lugansk și eliberarea prizonierilor ucraineni detinuti in Rusia, în special pe Nadia Savcenko.

Participanții la „formatul normand” au vorbit despre situația din estul Ucrainei pe fondul unei alte provocări din partea separatiștilor. Ca rezultat al bombardamentelor în zona Avdeevka, șapte soldați ucraineni au fost uciși și nouă au fost răniți. Aceasta este cea mai mare pierdere de forta umana din acest an pentru armata Ucrainei. Aceasta agravare a situației a fost calificata drept șantaj rusesc de catre seful grupului de analiza politica si militara InformSoprotivlenie, deputatul ucrainean Dmitri Tîmciuk.

”Din partea Rusiei acesta este un format dovedit de presiune asupra Kievului pentru a-și promova pozițiile în cadrul negocierilor. Cu toate acestea, în această situație este o masura absolut fara sens. Cu cat mai mult separatiștii vor escalada situația, cu atât mai multe întrebări vor aparea cu privire la posibilitatile tehnice ale misiunii polițienesti a OSCE. Trebuie să știm că Occidentul se bazeaza în astfel de misiuni pe experiența conflictului din Croația în anii ’90. O msiune de acest fel poate fi eficienta doar cand părțile in conflict sunt dispuse la dialog, în conditiile dezarmarii grupărilor armate ilegale și încetarea sprijinului lor din catre țări terțe. În cazul din Krajina, in Serbia, de exemplu, a fost oprit complet ajutorul militar acordat formațiunilor separatiste de Serbia. Și numai după aceea putem vorbi despre alegeri locale și asigurarea securitatii acestora de catre misiunea de poliție internațională”, afirma Tîmciuk.

În Donbas, niciuna dintre aceste condiții nu este îndeplinită. Rusia continuă să furnizeze separatiștilor muniții, arme, mercenari.

Dmitri Tîmciuk”Prin urmare, mi se pare greu de imaginat cum ar putea lucra in aceste conditii o misiune polițienească. Mi-e teamă că ne mișcăm pe un drum gresit. Occidentul și Rusia acum „insista” pe desfășurarea alegerilor în teritoriile ocupate. De facto, acest lucru ar însemna, în primul rând, legalizarea actualelor regimuri separatiste „DNR” și „LNR” și, pe de altă parte, nu va duce la dezarmarea separatistilor, ci le va transforma fortele armate într-un fel de „miliții populare” legalizate. Astfel, vom ajunge în situația în care zonele ocupate din Donbas vor fi, de fapt, sub controlul Moscovei, dar vor „atârnă” de gâtul Kievului în ceea ce privește rezolvarea problemelor sociale, restaurarea infrastructurii distruse etc. Pentru Ucraina, va fi o lovitură dura asupra economiei și a sistemului financiar, având în vedere problemele economice și sociale actuale. Dar pentru Moscova este o varianta total fericita”, isi exprima temerea deputatul ucrainean.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top