OSCEOrganizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care este însărcinată cu monitorizarea conformării la armistițiu a părților aflate în razboi în estul Ucrainei, și-a pierdut instrumentul cel mai eficient de supraveghere – dronele aeriene, – scrie Foreign Policy, într-un articol exclusiv.

Programul de utilizare a dronelor era de importanta critică pentru investigarea incidentelor armate, localizarea armelor interzise și a numeroaselor încălcări de încetare a focului. Cu toate acestea, în urmă cu două luni, programul a fost anulat după ce mai multe drone au fost nimicite cu rachete „sol-aer” sau supuse bruiajului cu echipament militar.

„Operațiunile care utilizează dronele au fost suspendate din luna august, după o serie de acte ostile, – a declarat Natasha Radzhakovich, reprezentantul pentru presa al OSCE. Numărul de drone aeriene a scăzut în mod semnificativ”.

OSCE nu a putut stabili responsabilitatea pentru distrugerea dronelor din cauza lipsei de acces la locurile de prabusire. Înalții oficiali americani și ucraineni i-au acuzat pe separatiștii susținuți de Rusia, care distrug dronele pentru a-și ascunde acțiunile. Autoritățile ruse au refuzat să comenteze acest material al Foreign Policy, dar anterior au negat în mod repetat orice implicare in vanarea dronelor.

camcopter-100-osceDecizia OSCE de a suspenda programul de utilizare a dronelor creează pentru organizație un mare handicap. Un imens teritoriul ramane nesupravegheat din cauza orbirii partiale a OSCE. Mai mult decât atât, se ridică întrebarea, cum poate OSCE supraveghea respectarea armistitiului, fara sa poata detecta încălcarile?

Dronele cu rază lungă au fost de multe ori singura modalitate de a observa zonele în care, în decursul a doi ani de conflict, au aparut cele mai multe focare de razboi. Acum, de multe ori, părțile aflate în razboi nu permit patrulelor OSCE sa intre in zonele cu lupte. Noaptea, observatorii trebuie să se retraga la hoteluri, situate la o distanță respectabila fata de linia de demarcație, asa ca dronele OSCE (Camcopter 100) ramaneau singure de serviciu. Ele rezolvau sarcina OSCE zburand deasupra segmentelor problematice zi si noapte și detectand cu camere în infraroșu încălcările care aveau loc după apusul soarelui.

”Aceste drone cu rază lungă aveau o importanta critica. Ele fixau încălcările nesfârșite ale armistițiului, precum și deplasarea și circulația armelor interzise”, spune un inalt oficial OSCE. Dar eficienta lor le-a facut probleme, devenind ținte ale separatisilor.

„Faptul că rebelii au echipamente moderne pentru crearea de interferențe electronice, arata capacitățile înalte de care dispun”, – a remarcat oficialul OSCE, care a dorit sa ramana anonim.

În mod oficial, reprezentantii OSCE continuă să afirme că cele două parti sunt egal responsabile pentru încălcările de încetare a focului, cu toate că, în rapoartele lor se conțin adesea indicii care precizeaza exact responsabilul pentru fiecare incident armat în parte. Limbajul diplomatic prudent al OSCE este rezultatul diversității componentei sale. Membrii sai sunt reprezentati a 57 de țări, inclusiv partile beligerante – Ucraina și Rusia – iar deciziile se iau prin consens.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Donbas: OSCE a anulat programul de monitorizare cu drone din cauza pierderilor prea mari

  1. bogdan spune:

    Stie si grivei ca Ospiciul Lumea Rusa le da jos ! Au si tehnica de depistare si de interceptare !… Desigur tractoristii si minerii din Donbas au fost ! Le-au vazut cu binoclul si le-au dat jos cu lampasele de mina aruncate cu putere de Aliosa colhoznicu’…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top