minerÎn termeni economici, Ucraina va trece peste pierderile suferite ca urmare a ocuparii de catre Rusia a zonei industriale Donbas, fara probleme semnificative, afirma Frankfurter Allgemeine cu referire la raportul realizat de experti germani la cererea Guvernului Ucrainei.

Documentul pregatiti de specialisti arata ca, în cazul separării definitive a Donbasului, Ucraina va suferi „un declin puternic al exporturilor, deoarece rolul industriei metalurgice din estul tarii este destul de mare în comerțul exterior, iar acest lucru va duce la o noua devalorizare a monedei naționale.

Pe de altă parte, pierderea Donbasului va aduce și beneficii economice: Guvernul nu va mai trebui să aloce subvenții importante pentru mineritul neprofitabil din zona si pentru asistenta socială”. Pierderea regiunii, va crea Kievului „probleme pe termen scurt”, care vor necesita mobilizarea ajutorului extern, dar „în perspectiva lunga nu vor aduce probleme”.

Studiul a fost realizat pe baza indicatorilor economici din 2013 și nu ține cont de distrugerile cauzate de „intervenția Rusiei în 2014 și represaliile Ucrainei”. Totusi, povara fiscala a Ucrainei va creste semnificativ în cazul revenirii Donbasului sun controlul Kievului, deoarece „multe industrii și mine nu mai functioneaza în zona” – spune documentul.

În orice caz, potrivit lui Ricardo Giucci, șeful grupului german de consilieri si consultant de specialitate la Berlin Economics, rezultatele raportului nu pot fi considerate „o justificare pentru separarea Donbasului de Ucraina”.

combinat metal„Ucraina va fi viabila chiar și fără Donbas- spune Giucci. Economia ucraineană va fi mai mica, dar nu mai slaba.

„Pierderea din colectarea de taxe si impozite va fi neglijabila, deoarece Donbasul și așa nu era un contributor grozav la bugetul de stat, pentru ca este scutit de taxa pe valoarea adăugată pentru bunurile exportate. În general, așa cum prezice studiul, în cazul separării Donbasului, PIB-ul ucrainean va scadea cu 8,4%, în timp ce producția industrială – cu 15%. Dar, în același timp, se va reduce semnificativ deficitul bugetar, o problema majora a Ucrainei de foarte mult timp.

De asemenea, economia Ucrainei va trece relativ usor peste pierderea cărbunelui  și oțelului produse în Donbas, pentru ca produse de calitate similară pot fi ușor cumpărate şi în alte țări, se mai spune în articol.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top