UE ucrainaÎn plin război cu separatiștii ruși din Est, guvernul de la Kiev a luat o serie de măsuri legislative necesare în procesul de modernizare al statului (legea de combatere a corupției, finanțarea economiei și combaterea oligarhilor) dar Rada Supremă (Parlamentul Național) este pe punctul de a anula aceste eforturi prin adoptarea unei legi controversate de recunoaștere a unor organizații naționaliste, fasciste și chiar socialiste implicate în Holocaust, arată într-o analiză editorul ediției americane a Foreign Policy, Josh Cohen.

Potrivit jurnalistului american, legea adoptată de către deputații Radei Supreme prevede că cei care ”prezintă public o atitudine lipsită de respect” față de aceste organizații sau ”neagă legitimitatea acestora în lupta pentru independența Ucrainei” va fi urmărită penal.

Cele mai multe dintre aceste organizații cu caracter extremist sunt inofensive dar dintre acestea, Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN) și Armata Ucraineană (UPA) au fost implicate în Holocaust și-n procesul de purificare etnică al polonezilor din vestul Ucrainei, în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Organizația Naționaliștilor Ucraineni a fost fondată în anul 1929, cu scopul de obține independența Ucrainei și implicit de a lupta contra ocupației Rusiei Sovietice. Cea mai mare parte din conducerea acestei organizații s-a aflat în Germania Nazistă, îmbrățișând ideea conturării unei națiuni pure ucrainene. ” Ucrainenii sunt cei care sunt de sânge și de os din oasele noastre și din sângele nostru” a fost deviza acestui grup extremist. În acest sens, Cohen mai punctează în analiza sa implicarea OUN în pogromul împotriva evreilor din Lvov din vara anului 1941 când au ucis 5000 de oameni pentru vina de a fi fost evrei. În 1943, liderii OUN s-au pliat pe lupta de eliberare a Ucrainei alături de un grup de gherilă (UPA) și totodată au epurat etnic comunitatea poloneză din vestul țării.

Rada Supremă sabotează imaginea externă a guvernului ucrainean

poroDeși președintele Petro Poroșenko nu a semnat încă proiectul legii asumate de Rada Supremă, Occidentul este obligat să-l îndemne să-l respingă întrucât complică în plan extern eforturile Kievului de modernizare a țării. La rândul său, jurnalistul Josh Cohen este de părere că legea adoptată de parlamentarii ucraineni prin intermediul căreia organizații extremiste implicate în Holocaust în timpul celui de-al doilea război mondial sunt recunoscute oficial drept eliberatoare ale statului ucrainean trebuie să sporească presiunile Occidentului pentru recredibilizarea Kievului.

În acest context, Centrul Simon Wiesenthal a condamnat noua lege, declarând că aliații Ucrainei se simt jigniți de atitudinea Radei Supreme. De asemenea, editorul Foreign Policy este de părere că legea recunoștiinței adoptată de Rada Supremă vine în sprijinul Kremlinului și implicit teroriștilor din Est care sunt promotorii ideii că oficialitățile de la Kiev sunt tributare fascismului și neo-fascismului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top