crimeeaCând populația armeană a Karabakhului a cerut în 1987 sa se separe de Azerbaidjan, această dorință de secesiune a fost sprijinita moral de un număr de deputați ai poporului din URSS și de unii aparatori ai drepturilor omului. Când populația cecenă a Republicii Autonome Cecenia a cerut secesiunea de Federația Rusă, această dorință în timpul primului război ruso-cecen a fost sprijinita moral de către un număr mare de personalități publice din Rusia și țările europene.

Dreptul moral al unei populații la secesiune (separare de țara in care se afla) în anumite condiții, cu siguranță ca ar trebui să fie recunoscut de comunitatea internațională, sustine Yury Samodurov, activist pentru drepturile omului din Rusia si fondator al organizatiei Memorial.

Potrivit lui Allen Buchanan, dreptul moral al secesiunii unei populații de orice teritoriu statal apare în urmatoarele situatii:

  • oamenii din populatia respectiva simt discriminați de către autoritățile statuluimetropola dupa criterii de cultură şi limbă;
  • imposibilitatea pentru membrii etniei la ascensiune socială din cauza restricțiilor de natura economica şi sociala;
  • restictii discriminatorii în administrația locală (pe teritoriul etniei);
  • atentarea la viață (pogromuri etnice) și așa mai departe.

Stabiliriea obiectiva și confirmarea faptele de discriminare sunt atributiile Curtii Internaționale de la Haga. Verdictul acesteia ar oferi atât legalitate dpdv juridic, cât şi raspunsul la dreptul moral al populații de a se separa de statul-metropola.

Prin urmare dorința unui grup etnic de a se separa poate fi recunoscuta și pusa în aplicare numai cu acordul legal al statului-metropola. Acesta este raspunsul juridic. Dar pentru recunoaștere dreptului moral de a se separa consimțământul statului-metropola nu este necesar. Dreptul moral de a se separa esta conferit doar in urma stabilirii faptelor de discriminare a populației repsective, afirma Yury Samodurov.

De aceea, în ceea ce privește Crimeea, dreptul moral pentru secesiune de Ucraina (dacă presupunem există această dorință) nu exista, pentru ca populatia majoritara rusa beneficia de toate drepturile conferite de existenta unei autonomii de tip republica (cu proprii parlament si guvern).

In schimb, in cazul Karabahului și al Cecenia temeiul moral exista si probabil mai există, afirma activistul rus.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top