Duma de Stat din Rusia (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat marţi proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu SUA în 1987, informează EFE.

Pe 2 februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că ţara sa se va retrage din Tratatul INF ca răspuns la decizia în acelaşi sens luată de Statele Unite.

Ambele state s-au acuzat reciproc de nerespectarea INF şi, după contacte fără rezultat între reprezentanţi ai SUA şi Rusiei la Geneva şi Beijing, Washingtonul a anunţat în cele din urmă pe 1 februarie că va ieşi din tratat într-un termen de şase luni.

Anterior, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a dat în decembrie un termen de 60 de zile Rusiei să revină la respectarea acordului.

SUA şi NATO au cerut Moscovei să distrugă racheta de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, după clasificarea NATO), considerând că raza de acţiune a acesteia depăşeşte 500 de km. Rusia a apreciat ca „inadmisibilă” solicitarea şi a argumentat că Novator are o rază de doar 480 de km, prin urmare se încadrează în normele din tratat.

Moscova, la rândul său, a acuzat SUA că au început să pregătească terenul pentru o renunţare la INF de acum aproape doi ani, când au demarat activităţi pentru fabricarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în una din uzinele militare din statul Arizona.

După aprobarea proiectului de lege de către Duma de Stat rusă, se preconizează că acesta va fi adoptat de Consiliul Federaţiei (Senatul) în data de 26 iunie.

Legea acordă lui Putin dreptul de a repune în vigoare tratatul dacă SUA îşi rectifică poziţia.

Tratatul INF, semnat pe 8 decembrie 1987 şi intrat în vigoare la 1 iunie 1988, a pus capăt tensiunilor generate de prezenţa rachetelor sovietice şi americane în Europa.

Documentul convenit de către Washington şi Moscova interzicea dezvoltarea rachetelor nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Duma aprobă suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF

  1. bogdan spune:

    Bravo ! Ei au incetat respectarea Tratatului INF de peste 10 ani ! Acum doar fac si un act oficial ! Asta va duce la o cursa a inarmarii cu USA ce va falimenta Total Porcia Pitikului precum s-a intamplat si cu URSS !
    Porcia are un PIB de 12 ori mai mic decat al USA ! Asta spune totul despre deznodamant !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top