Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi cu o largă majoritate un proiect de lege ce garantează ”stabilitatea segmentului de internet rusesc” şi deconectarea acestuia de la reţeaua globală în cazul unor situaţii de criză sau atacuri cibernetice împotriva ţării, potrivit EFE şi media ruse.

Proiectul de lege asupra ‘Runet’, segmentul rusesc al reţelei globale, a fost aprobat în a treia şi ultima lectură cu 307 voturi pentru şi 68 împotrivă, potrivit website-ului Dumei, scrie agerpres.ro.

Iniţiativa, sprijinită de guvern, a provocat critici şi proteste de teama că accesul la Internet va fi restricţionat într-un mod similar celui în China, întrucât termenul de ”ameninţare” are o interpretare foarte largă.

La ora actuală, potrivit senatorului Andrei Klişas, unul dintre autorii proiectului, nu este posibil de stabilit o listă exhaustivă cu ameninţări care ar putea duce la deconectarea Rusiei de la reţeaua globală de internet.

Guvernul va determina tipurile de ameninţări la adresa stabilităţii, securităţii şi integrităţii de funcţionare a Runetului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi că Kremlinul nu are intenţia de a restrânge libertăţile internauţilor ruşi prin această lege.

Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din Dumă, Leonid Levin, a declarat că ‘din punctul de vedere al unui utilizator comun, intrarea în vigoare a acestei legi nu va afecta utilizarea internetului’.

Conform acestuia, ‘toate argumentele că, după adoptarea legii, Internetul va funcţiona în Rusia la fel ca în China sunt incorecte şi nu corespund realităţii’.

Rusia, a adăugat el, nu va interzice ‘activitatea serverelor occidentale’, iar proiectul de lege ‘nu este adoptat pentru a bloca ceva ce nu este încă blocat astăzi, ci pentru a îmbunătăţi activitatea segmentului rusesc de internet’.

Iniţiativa, a cărei aprobare în Consiliul Federaţiei (camera superioară) în 22 aprilie este o pură formalitate, a fost prezentată în Camera inferioară în luna decembrie cu scopul de a crea o infrastructură independentă care să asigure buna funcţionare a internetului în Rusia în caz de ameninţări sau de criză.

Între altele, proiectul de lege se voia o replică la ‘caracterul agresiv al Strategiei naţionale americane privind securitatea informatică adoptată în septembrie 2018’.

Potrivit acestui proiect de lege, guvernul rus va avea autoritatea de a aproba procedura de instalare, operare şi actualizare a echipamentelor de comunicaţii ale unui operator de telecomunicaţii pentru a contracara ameninţările.

În cazul unei posibile ameninţări, operatorii de telecomunicaţii vor fi obligaţi să garanteze ‘gestionarea centralizată a traficului’, adică să cedeze controlul către stat.

Ministerul Dezvoltării Digitale, în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB), va aproba, la rândul său, cerinţele vizând garantarea funcţionării punctelor de schimb de trafic.

Proiectul de lege exceptează operatorii de obligaţia de a limita accesul la paginile cu informaţii interzise, dar numai dacă au instalat deja mijloace tehnice pentru a contracara ameninţările din reţeaua lor.

Pentru a asigura buna funcţionare a segmentului rusesc odată deconectat de la reţeaua globală de internet, proiectul de lege introduce posibilitatea efectuării unor exerciţii de testare.

Regulamentul prevede de asemenea utilizarea criptării de către agenţiile guvernamentale, administraţiile locale, întreprinderi şi instituţii municipale în interacţiunea lor electronică, inclusiv cu cetăţeni, persoane individuale şi organizaţii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Duma rusă aprobă legea privind deconectarea Rusiei de la Internetul global

  1. bogdan spune:

    Daca ar dispare si toata tehnologia de computere si retele Internet din Porcie care este produsa in vest practic nu ar mai exista Internet in Ospiciul Lumea rusa . Practic tot ce tine de tehnologia informatiei adik hardware si software sunt produse in Occident eventual in China ! Toate computerele, serverele si infrastructura de legatura cu Internetul sunt de conceptie vestica ! Nimic nu este conceput sau produs la godaci . Totul este importat sau primit moka de subspecia asta condusa de Pitik… Ei doar vand materii prime si primesc tehnologie – altfel ar fi in kurul gol amaratii.

  2. bogdan spune:

    Pai la ce-i trebuie godakului de rand internet ? E indeajuns ca-l au pe Pitik ! El face cat tot Internetul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top