Autoritățile afgane continuă să acuze Rusia că susține mișcarea „talibanilor”, care lupta împotriva autorităților de la Kabul. Președintele Camerei inferioare a parlamentului afgan, Abdulrauf Ibrokhimi, a condamnat guvernul rus pentru faptul că, prin sprijinirea talibanilor, exacerbează conflictul armat din republica islamică.

Declarația a fost făcută miercuri, 15 februarie, la ceremonia aniversarii a 28 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.

Ibrokhimi a acuzat Rusia și țările vecine de amestec în treburile interne ale țării sale,  conform site-ului Centrului Eurasiatic Lev Gumilyov din Afganistan.

„La vremea respectiva, comandantul forțelor sovietice din Afganistan, generalul Gromov, a numit invazia sovietică in Afganistan o „greșeală istorică” și a cerut ca aceasta să nu se repete niciodată. Cu toate acestea, actualii liderii ruși, care îi sprijină pe talibani, promovează războiul împotriva guvernului afgan și prăbușirea orânduirii noastre naționale” – a declarat președintele Camerei inferioare a parlamentului afgan.

Deputatul și-a exprimat regretul că „unele state care se bat cu pumnii in piept în lupta declarativa împotriva terorismului, s-au transformat de fapt în complici ai terorismului”.

De asemenea, Ibrokhimi a cerut să se inceteze orice consultari si discutii internationale cu privire la situația din Afganistan, fara participarea reprezentanților din Kabul. Această practică este o imixtiune în treburile interne ale republicii. „Dorim din partea țărilor vecine Afganistanului, ca la toate conferințele despre problemele noastre interne sa participe și reprezentanții țării noastre, sau asemenea evenimente sa nu aiba loc” – a spus Ibrokhimi.

„Țara noastră – este un stat islamic național și suveran, cu guvern național”, – a spus politicianul.

Anterior, deputatul parlamentului afgan, Abduvadud Paymon, a declarat că talibanii din provinciile afgane nordice primesc arme din Pakistan și Rusia prin Tadjikistan. Deputatul spune că containerele cu arme traverseaza râul Panj la granița tadjico-afgană.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top