Comisia Europeană a renunțat să amendeze concernul rus de stat Gazprom în schimbul unor obligații care să facă posibile livrări libere de gaz la prețuri competitive în Europa Centrală și de Est, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene cu privire la litigiul antimonopol care a durat 7 ani.

„Toate firmele care fac afaceri în Europa trebuie să respecte regulile europene de concurență, indiferent de locul în care acestea se află. Decizia de azi elimină obstacolele create de Gazprom în calea fluxului liber de gaze naturale in Europa Centrală și de Est“ – a declarat Margret Vestager, comisarul european pentru concurență.

„Problema nu se oprește la decizia de astăzi – mai degrabă este o sporire a angajamentelor Gazprom, care începe de astăzi”, a adăugat ea.

Obligațiile asumate de Gazprom în schimbul anulării acuzațiilor antitrust din partea UE vor fi consfințite din punct de vedere juridic.

Comisia Europeană a studiat timp de șapte ani operațiunile Gazprom în Europa, acuzând concernul rusesc ca împiedica concurența și umfla prețurile la gazul livrat în Europa de Est. Gazprom a negat acuzațiile.

Decizia de astăzi a Comisiei Europene urmărește să oprească acest comportament al Gazprom, care, conform CE, a încălcat regulile concurenței.

Conform obligațiilor impuse de către Comisia Europeană concernului rusesc, acesta trebuie să elimine orice restricții privind revânzarea gazelor de către țări; sa asigure fluxurile de gaze din și către statele membre care sunt încă izolate de alte state membre UE din cauza lipsei de interconexiuni; să ofere prețuri competitive; să renunțe la utilizarea poziției dominante pe piețele UE în scopul obținerii controlului asupra infrastructurii de gaze.

În cazul în care Gazprom încalcă cel puțin una din aceste obligații, Comisia Europeană poate impune o amendă de 10% din cifra de afaceri globală a companiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to După 7 ani de litigiu, Gazprom scapă de amenda UE în schimbul asumării unor obligații

  1. Marian spune:

    Intelegerea si pacea e buna pentru toti,dar ce te faci cu dementii de peste ocean,ei vor mereu razboi!

    • bogdan spune:

      Pai USA doreste exact ce vrea si UE de la Porci ! Adica dreptul de revanzare a gazului achizitionat de fiecare stat in parte precum si pret iedentic si nediscriminatoriu de achizitie pt toate statele membre ! Asa ca va place sau nu daca nu vreti sa muriti de foame trebuie sa vindeti in UE dupa regulile nostre ! In caz contrar platiti amenda sau sa vi-l bagati in kur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top