Înalta Curte Anticorupţie din Ucraina ce se va ocupa de cazuri în care sunt implicaţi cei mai înalţi oficiali ai statului, a cărei creare întârzia de mai mulţi ani, şi-a început joi activitatea în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„Sarcina Înaltei Curţi Anticorupţie este extrem de simplă: corupţii trebuie pedepsiţi; statul, societatea şi investitorii, protejaţi”, a declarat Zelenski la inaugurarea acestei structuri, a cărei creare a fost iniţiată de predecesorul său Petro Poroşenko sub presiunea statelor occidentale.

„Nu este vorba doar de a le da cetăţenilor ceea ce a fost furat (…), ci şi de a restaura încrederea în justiţie”, a adăugat el, în contextul în care tribunalele din Ucraina sunt considerate în mare măsură ca fiind foarte corupte.

Această nouă structura juridică numără 38 de magistraţi aleşi în urma unei serii de concursuri supervizate de experţi ucraineni şi internaţionali. Ei vor analiza cazurile pregătite de organismele anticorupţie ale ţării. Judecătorii vor fi repartizaţi între un tribunal de primă instanţă, unde vor lucra 27 dintre ei, şi camera de apel, din care vor face parte alţi 11 magistraţi.

Lupta împotriva corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majore ale participanţilor la revolta pro-europeană din Piaţa Maidan din 2013-2014 şi rămâne una dintre principalele solicitări ale creditorilor internaţionali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sub presiunea statelor occidentale şi a militanţilor ucraineni, autorităţile ucrainene ajunse la putere în urma acestei revolte au iniţiat noi organisme de anchetă anticorupţie, însă crearea unui tribunal specializat, care ar trebui să devină pilonul central al sistemului, trena de mult timp.

De la revolta din Piaţa Maidan, niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie.

Insuficienţa luptei împotriva acestui flagel este considerată o cauză majoră a înfrângerii electorale a lui Petro Poroşenko, zdrobit de Zelenski la alegerile prezidenţiale din aprilie. Acesta din urmă, care a promis că va „sparge sistemul”, era până la alegerea sa un actor de comedie novice în politică.

În ultimul său raport publicat în ianuarie şi care analiza percepţia asupra corupţiei în 2018, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe poziţia 120 din 180. Este mai bine decât Rusia vecină (138) şi decât locul din 2014 al Kievului (142), dar departe de ţările sale vecine din UE pe care Ucraina speră să le ajungă din urmă într-o zi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to După ani de amânări, în Ucraina a fost lansată în sfârşit Înalta Curte Anticorupţie

  1. Ioan Savu spune:

    Oh DA!
    Doar ca pentru asta ar trebui inchise toate bisericile crestine din Ucraina, si asta din cauza ca Actul de Coruptie este la fel ca si carnatzul, adica are doua capete, si anume CORUPATORUL (care este principalul vinovat) si CORUPTUL care se lasa momit de dolarii (fara acoperire valorica, pe care prostii ii cred „valuta forte”)dar cum beneficiarii finali ai actului de coruptie sunt intotdeauna NEO – Imperialistii de peste ocean care niciodata nu sunt de vina ca ar fi corupatorii, …. asta inseamna ca politicienii ucrainieni sunt corupti de Maica Precista din Ceruri si de Fiul ei Domnul Isus Christos, si astfel, iata ca o institutie atat de corupta ca acea biserica care-l slaveste pe Domnul Isus Christos = Marele Corupator, ar trebui interzisa, ptr ca numai pedepsind exemplar CORUPATORII, numai asa poate scapa Ucraina de coruptia a caror beneficiari sunt intotdeauna Imperialistii din banda Mafiei Financiare Suprastatala de peste ocean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top