spatiulGrupul de lucru al Agenției Spațiale Federale (Roscosmos) și al Academiei Ruse de Științe a pregătit un pachet de propuneri care sa stea la baza  metodologiei și etapizarii exploatării Lunii de catre Rusia, scrie Izvestia”.

Nu este prima propunere de acest gen in ceea ce priveste exploatarea Lunii, punctul slab comun al tuturor propunerilor anterioare privind dezvoltarea infrastructurii pe Luna fiind lipsa unui răspuns la o întrebare simplă: ce se câştiga de pe urma unor investiţii enorme?

Propunerea Academiei de Științe și Agenției Spațiale Ruse este acum fundamentata cu raspunsul la aceasta intrebare: Rusia ar trebui sa securizeze prompt zona cea mai promițătoare de pe Luna Polul Sud al satelitului natural al Pamantului.

În prima jumătate a secolului XXI se va declansa rivalitatea puterilor cosmice pentru posesia celor mai atractive teritorii lunare pe care sa se construiasca statii de cercetare se arata în document. Capetele de pod lunare vor fi alese în functie de durata maximă a iluminării solare și prezența în imediata apropiere a zacamintelro de gheață (pentru apă).

Principiile de utilizare a suprafetei Lunii au fost reglementate de așanumitul Tratat din 1967 privind spatiul cosmic. Acesta conține o serie de prevederi printre care respectul reciproc al intereselor și menținerea suveranitatii asupra obiectelor lansate în spațiul cosmic, inclusiv pe alte planete. Precedentul a fost creat de SUA, care insistă asupra faptului că niciunul dintre viitorii vizitatori ai Lunii nu ar trebui sa deranjeze zona de aselenizare a misiunilor Apollo din anii 60-70 ai secolului trecut.

„De fapt, Statele Unite ale Americii sugerează să naționalizeze zona din jurul locului primei aselenizari Apollo 11– scriu autorii documentului.

Stăpânirea rusa pe Luna ar trebui să apară ca o extindere treptată a infrastructurii pe un teritoriu in prealabil cercetat, cu condiții de iluminare favorabile, o buna legatura cu Pământului și cu resurse naturale lunare, afirma savantii rusi.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top