sarma ghimpataOrganizația pentru drepturile omului Amnesty International a publicat raportul anual privind starea drepturilor omului în lume. În anul 2015, activiștii au documentat grave încălcări ale drepturilor economice, sociale, politice și civile în mai multe țări.

În Rusia, potrivit experților Amnesty International, incalcarile documentate sunt cele care vizeaza libertatea de exprimare și de întrunire pașnică, în plus, autoritățile ruse si-au consolidat influența asupra masa media și au extins controlul asupra Internetului.

„ONG-urile s-au confruntat cu şicane și represalii dure, ca urmare a aplicării legii „cu privire la agenții străini”, și o nouă lege care interzice „organizațiile nedorite”, restrângand în continuare accesul la finanțare externă,” – se arata in raportul Amnesty International.

Separat, raportul constata situația din Caucazul de Nord, unde „nu înceteaza încălcările grave ale drepturilor omului”. În același timp, raportul arata că, în comparație cu anii precedenți, în această regiune a Rusiei „au avut loc la mai putine atacuri ale gruparilor armate”. Raportul spune că din regiunea au început să vina în mod considerabil mai puține rapoarte de încălcare a drepturilor omului, dar organizația sustine că nu este vorba despre o stabilizare a situației, ci pur şi simplu a scăzut activitatea apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor independenți, din cauza presiunii la care sunt supusi.

Autoritățile ruse încearcă să uneasca societatea „în jurul ideilor de unitate, patriotism și valori tradiționale, precum și în teama faţă de dușmanii interni și externi”, constata Amnesty International.

Experți organizatiei ne amintesc despre uciderea lui Boris Nemțov la Moscova, despre ancheta privind bătaia opozantului Oleg Kaşin. De asemenea, raportul menționeaza dosarele penale intentate impotriva directorului Bibliotecii Literaturii Ucrainei din Moscova – Natalia Şarina, şi a activistilor Ildar Dadin si Evgheni Vitişko.

Amnesty International critica  sistemul judiciar rus, menționând că în țară s-au consemnat achitari în mai puțin de 0,5% din cazuri.

Recent, Amnesty International a acuzat fortele militare ruse ca, în timpul atacurilor repetate în Siria, au ucis medici si salvatori sositi la locul bombardamentelor pentru a acorda primul ajutor medical. În decembrie anul trecut, organizația a descris loviturile aeriene ale Rusiei în Siria drept „crime de război”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top