După ce a fost pus în funcțiune TurStream, pomparea gazelor prin Ucraina spre Bulgaria, Turcia și alte țări din regiunea balcanica s-a oprit, a declarat șeful sistemului ucrainean de transport al gazelor.

Lansarea TurkStream, prin care gazul rusesc poate fi livrat către Balcani, ocolind Ucraina, va duce la reducerea veniturilor anuale ale țării, a declarat Serghei Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina, în timpul unei conferinte sustinute pe 9 ianuarie.

„Conform estimărilor noastre, este vorba despre aproximativ 450 de milioane de dolari pe an – nu putem spune ca este pierdere. Sunt venituri nerealizate”, a spus Makogon, citat de la Hromadske.ua.

Cu o zi înainte, pe 8 ianuarie, la Istanbul a avut loc o ceremonie oficială de punere în funcțiune a gazoductului TurkStream, la care au luat parte președinții Rusiei, Turciei și Serbiei, precum și premierul Bulgariei. În același timp, pomparea fizică a gazului prin noua conductă a început mai devreme – Bulgaria a început să primească gaz prin noul gazoduct de la 1 ianuarie, iar Grecia și Macedonia de Nord de la 5 ianuarie.

Comentând lansarea TurkStream, Makogon a spus ca acesta este „un proiect fără semnificație economică, dar cu o componentă politică puternica”. În același timp, el a menționat că, dupa punerea în funcțiune a noii conducte de gaz, tranzitul gazelor rusești către Ucraina va scădea în 2020 cu 15 miliarde de metri cubi.

„Tranzitul de gaze prin Ucraina în direcția Balcanilor de la 1 ianuarie se realizează numai pentru nevoile României și Moldovei. Bulgaria, Turcia și alte țări din această regiune nu mai primesc gaze prin Ucraina ”, a scris Makogon pe pagina sa de Facebook.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to După lansarea TurkStream, Rusia pompează prin Ucraina doar gaze pentru Moldova și România

  1. bogdan i spune:

    In directia Balcanilor este doar pt Romania si Moldova…in rest se tranziteaza si spre Slovacia,Austria,Cehia Germania Elvetia si Italia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top