saman SiberiaStepele reci din Siberia sunt considerate locul de nastere al uneia dintre cele mai vechi credinte religioase – samanismul. În ultimii ani acesta cunoscut o renaștere, odata cu aderarea de milioane de noi adepti in Rusia, scrie Al Jazeera English.

Cuvântul „șamanism” probabil că provine din limba evenki – indigeni ai Siberiei de Est. Şamanismul presupune credința în spirite bune și rele și îndeplinirea unor ritualuri care sa le îmbuneze.

În Rusia, mai ales în apropiere de granița mongolă este foarte populara o formă specială de șamanism – tengrism, termenul înseamnând literal „onorarea spiritelor”.

O lungă perioadă de timp aceasta practica religioasă din Siberia a fost combatuta din cauza luptei de secole cu budismul tibetan, iar apoi, ca urmare a represiunii sovietice, care a durat decenii. Cu toate acestea, după prăbușirea URSS, în Rusia a început un reviriment religios, iar tengrismul a redevenit foarte popular, nu numai în patria sa, în Buriatia, dar şi dincolo de granițele sale.

In statisticile sale, autoritatile ruse trec samanismul la categoria „alte religii”. Potrivita cifrelor oficiale, circa 1% din ruși se declara adeptii samanismului. Şamani însa sustin ca numarul adeptilor este mult mai mare: circa un sfert din populatia de 40 milioane a Siberiei practica samanismului.
saman
Potrivit Înaltului Saman Barir Dzhambalovich, la micul templu de lemn Tengri din Ulan-Ude (Buriatia) vin zilnic peste 200 de persoane. Dar in zilele de sarbatoare importante, cum ar fi Anul Nou Tengri și solstiţiul de vara, numarul acestora creste brusc. În acest sens, samanii au de gând să construiască un nou templu, cu o capacitate de 300 de persoane și circa 8 iurte in jurul lui.

Potrivit Înaltului Saman din Ulan-Ude, mulți vizitatori ai templului Tengri și chiar unii dintre șamani sunt etnici rusi. În plus, templul este vizitat de un număr mare de „pelerini” din Europa și America.

Tengrismul se bucura de succes datorită faptului că nu neagă alte religii. „În multe religii, există reguli stricte care interzic persoanelor sa practice alte credințe, – explică Barir Dzhambalovich. Dar tengrianismul si budismul și nu sunt la fel de stricte. Strămoșii mei mergeau la templele budiste, dar păstrău și tradiția noastră tengriana”, spune Dzhambalovich.

Cu toate acestea, pentru șamani este foarte important sa mențina adevăratul tengrism și sa-l protejeze de așa-numitul neoşamanism.

Înaltul Şaman de Irkutsk, Vitali Baltaev, spune ca, în ultimii ani, numărul de șamani a crescut semnificativ, dar ca unii dintre acestia sunt falsi samani, penru ca nu au studiat credința de bază a șamanismului și oficiaza greşit ritualurile samanilor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top