Uciderea de către americani a generalului iranian Qassem Soleimani, a trezit temeri în Orientul Mijlociu cu privire la izbucnirea unui nou război. Cu toate acestea, potrivit South China Morning Post, nu doar America ar putea fi atrasa în acest conflict, ținând cont de dezvoltarea axei Moscova-Beijing-Teheran.

Potrivit publicației chineze, tensiunea dintre Iran și Statele Unite a crescut din 2018, când Trump a ieșit din acordul nuclear încheiat în 2015 de Iran și alte cinci state, inclusiv China și Rusia. China și Rusia s-au opus acestei masuri și au refuzat să participe la sancțiunile americane împotriva Iranului, motiv pentru care Washingtonul a început să considere Beijingul și Moscova un obstacol în calea eforturilor sale de a izola Teheranul.

Cu toate acestea, masurile SUA nu au făcut decât să apropie și mai mult Teheranul, Beijing și Moscova. Washington vorbește despre aceste trei țări ca fiind dușmanii sai de moarte, deoarece cele trei țări cooperează în detrimentul intereselor americane. Din cauza sancțiunilor anti-iraniene inițiate de Statele Unite, China a devenit colacul de salvare pentru economia iraniană, iar Rusia – principalul furnizor de arme și echipamente militare. Moscova și Beijingul se opun schimbării regimurilor în regiune și văd în Iran un partener în lupta împotriva hegemoniei americane și pentru crearea unei noi lumi multipolare.
 
După cum concluzionează publicația, este posibil ca Moscova și Beijingul să fie chiar multumite de creșterea tensiunii dintre Statele Unite și Iran, deoarece conflictul din Orientul Mijlociu va distrage America de provocările din Europa de Est și în regiunea Asia-Pacific. Și dacă se va întâmpla un astfel de conflict, ambele țări îl vor folosi cu siguranță pentru a-și spori autoritatea și pentru a găsi sfere de influență în regiune. Dar, întrucât nu au motive suficient de puternice ca să se implice direct într-o luptă, Rusia și China se vor limita la retorica anti-americană și la sprijinirea morala a Iranului. Teheranul nu este nici un prieten loial și nici aliat neclintit pentru care Beijingul și Moscova sa se arunce in lupta, ci un „aliat conjunctural”. Prin urmare, Rusia și China vor acționa pe baza vechiului slogan al politicii pragmatismului – „inamicul dușmanului meu îmi este prieten”. .

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Dușmanul dușmanului meu îmi este prieten

  1. bogdan i spune:

    Unde-s Trollii kremlinului ? Gata „capicile” ? 🙂

  2. bogdan i spune:

    Trei diktaturi ! Doua din ele si teroriste !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top