terminal containereConform previziunilor experților germani, citați de DW, sancțiunile UE împotriva Rusiei și embargoul rusesc de raspuns vor duce la o încetinire a creșterii economiei mondiale in 2014 și a exporturilor Germaniei către alte țări.

Uniunea Federală a Camerelor de Comerț din Germania (DIHK) a analizat efectele crizei din Ucraina, sancțiunile UE împotriva Rusiei, precum și răspunsul Moscovei.

Joi, 14 august, rezultatele studiului au fost prezentat la o conferință de presă la Berlin, de catre șeful departamentului de economie externa a DIHK, Volker Treier.

„Politica Rusiei față de Ucraina a determinat sancțiunile UE a declarat Treier. Aceste sancțiuni, precum și măsurile de raspuns embargoul asupra importurilor de produse alimentare și produse agricole – vor avea un impact negativ asupra performanței exporturilor germane” .

Sancțiunile au agravat situația companiilor germane orientate spre export care deja se confruntau cu unele dificultăți din cauza problemelor economice din alte țări europene care au redus achizițiile în Germania. În plus, situația este complicata de țările cu economii în tranziție, care nu crescla fel de repede cum era de așteptat, și de tensiunile în diferite colturi ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, Thailanda și Marea Chinei de Sud.

Toți acești factori au obligat DIHK sa reduca din nou prognoza privind creșterea exporturilor germane de la 4.5 la 3.5 la sută in 2014. Dar asta cu condita ca spirala de sancțiuni nu se va dezvolta, cuprinzand, de exemplu, furnizarea de gaze naturale rusești către Europa.

Reducerea înseamnă că, în acest an, cifra de afaceri a comerțului exterior al firmelor din Germania va fi cu 11 miliarde de euro mai mica decât s-a estimat anterior. Acest lucru va amenința sute de mii de locuri de muncă în Germania.

Treier a subliniat că doar 3,5 la sută din totalul livrărilor germane pe piața mondială reprezinta Rusia.

Pentru anumite firme din Germania piața rusă este de o importanță vitală. Este vorba despre constructorii de mașini, pentru care Rusia este a patra cea mai mare piata. În plus, Rusia este zona de tranzit a exporturilor germane spre Kazahstan.

Prognoza pentru economia mondială

Uniunea Federală a Camerelor de Comerț din Germania a redus previziunile sale pe 2014 și pentru economia mondială. Cresterea acesteia va fi de doar 3,2 la sută, față de 3,7 procent anticipat anterior.

Prognoza este si mai proasta in cazul Rusiei și Ucrainei. În ceea ce privește Rusia, economia în acest an nu va crește deloc, iar cea ucraineană se va reduce cu 7 la sută.

Dar, din 2015, Volker Treier se asteapta la o redresare a economiei mondiale, sub rezerva menținerii status quo-ului in relatiile internationale. Potrivit calculelor DIHK, exporturile germane vor creste cu 5 la sută anul viitor, ceea ce este cu doar un procent submedia perioadei de existență a Germaniei unite.

Explicatia tine de adaptarea economiei mondiale, a declarat Volker Treier, care se presupune că va fi capabila sa digere” șocul inițial cauzat de sancțiuni și alte restricții comerciale.

Treier este convins fluxurile comerciale vor găsi noi modalități de a patrunde in Rusia, deși acest lucru va duce la costuri suplimentare, ceea ce ar conduce în mod inevitabil la o creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul. El prezice vor crește exporturile germane către acele țări care nu au impus sancțiuni împotriva Moscovei. Aceste tari vor face ca exportul în Rusia de bunuri germane si occidentale sa creasca. Pana la urma, ”apa va gasi o gaurica”, a rezumat reprezentantul DIHK.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top