sat din donbasRepublicile separatiste din estul Ucrainei au acum ocazia să dovedească în practică viabilitatea existentei separate. Serghei Rudenko, analist citat de DW, susţine ca şansele Donbasului rebel la existenta in afara Ucrainei sunt nule.

Pâna pe 1 decembrie, Kievul va transfera toate organizațiile bugetare din teritoriile controlate de separatiștii in partea contolata de Guvernul ucrainean. Totodata, potrivit unui decretul prezidențial, în regiunile ocupate vor fi sistate toate serviciile bancare. În practică, acest lucru înseamnă că toată puterea în republicile separatiste va fi transferata parlamentului” „guvernuluiși șefilor de administrații” locali. De acum înainte, acești lideri auto-proclamati nu doar ca isi vor imparti beneficiile economice, ci, de asemenea, vor fi responsabili pentru îndeplinirea obligațiilor fata de locuitorii din regiune.

Îi va ajuta Rusia?

După anexarea Crimeei, liderii separatiști din estul Ucrainei erau convinsi ca Donețk și Lugansk se vor alătura foarte repede Federației Ruse. Pentru asta era suficient sa expulzeze toti ukrii” (ucrainenii), sa atârne tricolorul rusesc și sa scandeze la mitingPutin, ajutor”. Calculul a fost greșit.
După cinci luni de campanie militara a devenit clar ca Putin nu are nevoie de orașele și satele devastate din estul Ucrainei. Subsidii sau subventii nu va trimite cu atat mai putin. Vreti mercenari? Poftim. Arme? cat puteti duce. Asistența umanitară? se poate. Dar subvenție de la buget niciodata!

omulet verde

De jure, Donețk și Lugansk sunt doua regiuni care rămân parte a statului ucrainean. Putin înțelege acest lucru. De fiecare dată el subliniază public: „Ucraina, Donetk și Lugansk trebuie să se înțeleagă„. De aici putem trage concluzia că Rusia este departe de ideea unor investitii în reabilitarea infrastructurii în partea de est a Ucrainei.

Donbasul nu este Crimeea

Cineva ar putea obiecta: dar de cu Crimeea s-a putut? Si acolo a fost referendum, iar autoritățile locale au declarat independența și dorinta de alipire la Federația Rusă. Aceste două situații nu sunt comparabile. În Crimeea a existat un fir de praf de legitimitate decizia a fost acceptata, în mod formal, de Consiliul Suprem al Republicii Autonome Crimeea.

mineri donbassÎn partea de est a Ucrainei nimeni nici macar n-a icnit despre legitimitatea juridica: preluarea armata a puterii, acțiuni militare împotriva armatei ucrainene, crearea de parlamente” și „guverne”. Fiecare din aceste acte reprezinta infracțiuni, iar cele doua republici rebele sunt conduse de infractori. Rusia poate să-i sprijine, dar nu poate sa-i recunoasca.

Cine pe cine hrănește?

Unul dintre cele mai vechi mituri ale Donbasului este ca regiunea hraneste toata Ucraina. Mitul a fost exploatat în mod activ de elita politica locala în timpul președinției lui Leonid Kucima, și în timpul lui Viktor Ianukovici.

Acum, este evident ca nici Donețk și nici regiunea Lugansk nu intretin Ucraina. De fapt, este invers. Chiar si in timpul luptelor din est, Kievul continua sa subvenționeze de la bugetul de stat cele doua regiuni. În ultimele câteva luni, bugetul de stat a trimis industriei miniere din Donbas aproximativ 150 de milioane de euro.

IateniukDupă pseudo-alegerile de pe 2 noiembrie din Donbas, premierul Iateniuk a declarat ca de acum incolo nimeni nu va mai subventiona regiunile. Vestea a fost destul de prost primită la Donetk si Lugansk, în special de pensionari. Liderii așanumitelor republici separatiste au condamnat public acțiunile puterii centrale. Este aceeasi putere pe care nu o recunosc, aceeasi  a cărei steaguri sunt arse în piețele centrale si impotriva careia lupta cu arma în mana.
Doar intr-o tara numita Absurdistant rebelii care au confiscat o parte din teritoriul statului, au creat propriul „guvern”, au introdus „impozite, ar continua sa ceara de la centru plata salariilor și a pensiilor.

Donbasul n-are viitor

Conducerea republicilor separatiste nu va putea să organizeze rapid și eficient economia distrusa, sa refaca legăturile economice și financiare. Consecințele nu sunt greu de intrevazut: trecerea la operatiuni de tip barter, cupoane pentru mancare, penurie de bunuri, sărăcirea celor săraci, creșterea criminalității etc.

Dacă adăugăm și posibila taiere a gazului și energiei electrice (care inca sunt livrate de Kiev), atunci imaginea de ansamblu este mai mult decat dramatică. Liderii rebeli vor fi obligati să negocieze cu autoritățile ucrainene. Altă cale nu exista. Singura întrebare este daca dupa tot ce s-a intamplat reprezentanții oficiali ai Kievului vor mai dori sa stea cu rebelii la masa negocierilor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top