Profesorul Otto Luchterhandt este expert în drept international, specializat in dreptul Europei de Est, fiind unul din coautorii Constituției ruse. Într-un interviu cu DW, profesorul a explicat punctele forte și slabe ale legii adoptate de Parlamentul Ucrainei la începutul lunii octombrie a acestui an cu privire la statutul teritoriilor necontrolate din Donbas.

DW: Rada Suprema a adoptat legea privind teritoriile ocupate in Donbas și  numeste Rusia „stat agresor“, iar autoproclamatele republici Donețk și Lugansk – „teritorii  ocupate temporar“. Ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește dreptul internațional?

Otto Luchterhandt: Acest proiect de lege are un preambul foarte interesant, pregătit foarte bine. Acesta menționează toate principalele documente internaționale pe această temă: de la Carta ONU și definiția „agresiunii” de către Adunarea Generală a ONU, pana la Convenția de la Haga privind războiul terestru. Acuzația de agresiune este foarte dură, însă, la prima vedere, sunt aduse argumente puternice în sprijinul ei.

– Care sunt posibilele consecințe după ce Kievul a recunoscut Rusia drept „stat agresor”?

– Consecințele sunt o mare întrebare. Obiectivul evident este de a-l aduce în fața justiției, la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, pe președintele rus Vladimir Putin. Motivația – acest act de agresiune este o infracțiune în conformitate cu Statutul de la Roma al CPI.

Problema este, și acesta este aspectul decisiv, că această regulă se aplică numai țărilor care, în 2010, au recunoscut definiția agresiunii drept crima. Rusia nu face parte din aceasta categorie. Din câte știu, nici Ucraina nu a recunoscut. Prin urmare, calea către CPI este momentan închisă. Acesta este cel mai radical pas pe care Ucraina îl poate lua în sfera dreptului internațional.

– Altfel spus, după intrarea în vigoare a acestei legi, Ucraina nu va putea să o folosească pentru a acuza la CPI conducerea rusă?

– Nu are legatura cu aceasta lege. Ucraina putea din 2014 sa urmăreasca această cale dacă ar fi existat ratificarea de către Rusia. Cu toate acestea, pentru celelalte două procese intentate de Ucraina, care de la începutul anului sunt judecate de către Curtea Internațională de Justiție de la Haga (finanțarea terorismului internațional și încălcarea drepturilor minorităților în Crimeea ), acest proiect de lege este important.

Este important mai ales conținutul preambulului. Cred că, în general, Ucraina ar trebui să folosească acest argument mai activ în arena internațională. Ea poate încerca să obtina adoptarea unei rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care ar conține o critica mai detaliată a acțiunilor Rusiei în estul Ucrainei, din punctul de vedere al dreptului internațional (o rezoluție similară a fost adoptată în primăvara anului 2014, despre Crimeea, dar, spre deosebire de deciziile Consiliului de Securitate al ONU, aceasta nu are forță juridică).

– Inseamna ca legea privind Donbasul sporeste sansele Ucrainei in cele două procese impotriva Rusiei?

– Nu, nu cred. Acesta este un document intern. De o importanța decisivă sunt dovezile părții ucrainene că Rusia încalcă legea internațională în regiunile Donețk și Lugansk. Din câte știu, pe baza deciziei preliminare a Curtii de la Haga, Ucraina a obținut doar un succes parțial în problema oprimării tătarilor din Crimeea. În ceea ce privește acuzațiile de susținere a terorismului în Donbas, instanța le-a considerat insuficient probate. Prin urmare, Ucraina trebuie să continue să colecteze cu atenție faptele. Nu cred că acest lucru este imposibil. Este suficient să ne amintim exemplul dosarului  „Boeing” (doborat in Donbas).

– Ce înseamnă că Ucraina recunoaște Rusia ca țară agresoare? Acest lucru impune anumite obligatii Moscovei?

– Acest lucru este descris în Convenția de la Haga privind războiul terestru. Țara ocupant nu poate efectua anumite acțiuni, de exemplu, sa confiste proprietati. Problema este că în auto-proclamatele „DNR” și „LNR” avem de-a face cu așa-numite „regimuri dependente”. Sunt grupuri dependente din punct de vedere politic și militar (de Rusia), care pot fi numite grupari teroriste.

– Ce efect va avea această lege pentru o posibilă misiune ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei, despre care se vorbește la Kiev și la Moscova?

Depinde de conținutul mandatului unei astfel de misiuni. Adica, pe de o parte, depinde de Ucraina, ca țară care exercită autoritate supremă asupra acestui teritoriu, iar pe de altă parte de Rusia, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care deține acest mandat. În principiu este posibil un mandat ONU care sa fie în concordanță cu această lege. Dar cu greu îmi pot imagina că Rusia va fi de acord cu propunerile Ucrainei.

– Dacă legea este adoptată și intra în vigoare, ce alte consecințe internationale ar putea exista? Alte țări ale lumii vor recunoaste Rusia ca stat agresor?

– Aceasta este poziția juridică a Ucrainei. Indiferent dacă alte țări, și mai ales țările din „formatul normand” vor adopta aceeași poziție, va depinde de modul în care ele tratează problemele în ansamblu. Probabilitatea ca Germania sa adopre oficial poziția Ucrainei este aproape zero. Aceasta este o chestiune de raționalitate politică, care are consecințe grave. Sau se va întâmpla ceva din partea Rusiei, care nu va lăsa partii germane nicio alegere.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

10 Responses to DW se întreabă: Care sunt șansele ca Putin să fie deferit justiției pentru agresiunea împotriva Ucrainei?

 1. yehudy spune:

  putin nu va avea timp sa ajunga in fata instantelor internationale 🙂
  serviciile secrete ruse vor rezolva problema putin si a averilor familiei putin 🙂

 2. bogdan spune:

  1. Porcane eu nu te contrazic: va vom duce de juvat si atunci veti trage la sanie, caruta etc deci veti fi cei dintai …
  2. USA produce in 2017 mai multe gaze decat voi godacilor iar la petrol este doar putin in spate ! Vezi aici :
  La gaze : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_production
  La petrol : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_production
  Asa ca nu mai visati godacilor ! Mai ales ca materii prime se produc in Lumea Intreaga iar cine are BANII face legea ! Si USA ii are caci produce 30% din PIB ul Terrei ! Voi aveti „nevoie” ! Porcia produce 1,8 % din PIB ul Terrei ! Nu mai grohai caci grohai de foame si se vede…

 3. barbu marian spune:

  esti ca o reclama proasta de la tv, ce vei zice cind rusia si america vor cadea la pace, primeaza interesul pentru poporul american, noi am fost si vom fi o moneda de schim, cred ca tu ai o problema, ai fost violat cuva de un rusmac?

 4. bogdan spune:

  Ospiciul Lumea rusa este cel mai inapoiat stat din lume ! In acelasi timp cel mai mare stat terorist din lume ! O rusine la adresa umanitatii !

  • nada spune:

   Ma porcane! Tu nu stii ca in biblie scrie ca cei din urma vor fi cei dintai?
   Pai cum sa ramana Rusia la coada daca ea detine cca 80 % din bogatiile naturale ale planetei ?
   Ia ghici tu cum va ajunge SUA fara materii prime ptr fabricile ei?
   Crezi ca se vor imbogatii sufland in duda`?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top