Putin tvÎn Rusia lui Putin a devenit deja o tradiție: în fiecare an, președintele, timp de câteva ore, ofera răspunsuri televizate în direct la întrebările pe care le primeste prin telefon, prin intermediul internetului și SMS, precum și din teleconferință de la poporul rus. La prima vedere, această formă de comunicare cu propriul popor arată modern și democratic. Cu toate acestea, dacă te uiți mai atent, devine clar că nu cetățenii vorbesc cu reprezentantul politic superior, ci conducătorul are o conversație cu supușii săi, scrie DW.

Evident ca scenariul spectacolului este strict organizat: în primul rând,  președintelui i se ofera ocazia sa ofere propria evaluare a situației socio-economice din țară. Esența discursului: vremurile sunt grele, dar totul este sub control. Apoi i se da cuvântul fostul ministrul de finanțe rus Alexei Kudrin, care cu argumentele atent alese  subliniază neajunsurile politicii economice din Rusia. Putin pareaza observaţiile criticile ale lui Kudrin, acuzandu-l ca încurajează excesiv economia de piata in dezavantajul sistemului de stat social și este puțin preocupat de nevoile oamenilor.

Putin conferintaShow-ul televizat demonstreaza in urmatoarele circa 4 ore, din nou si din nou, compasiunea si grija lui Putin fata de poporul sau. Președintele promite sprijin pentru toți: țărani, muncitori în industria aviatica, constructorii cosmodromului, veterani, pensionari, bolnavi, turistii din Crimeea și multi altii. Faptul că politicienii impart în voie promisiuni alegătorilor este o practica curenta si în țările occidentale.

Cu toate acestea, în comunicarea între conducător și popor în Rusia este caracteristic altceva: nu are loc o conversați intre ales si alegator, in care ultimul îi cere explicații pentru problemele curente, ci mai degraba supusul rus încerca sa obțina ajutor de la „monarh”. Iar Putin, în maniera sa paternalista, promite că totul va fi bine.

Locuitorii Rusiei nu au alte opţiuni de a se face auziti de autoritati. Instituțiile democratice, cum ar fi alegerile, Parlamentul, sistemul juridic, nu se afla în Rusia in serviciul cetateanului, fiind simple organe executive. Ca urmare, președintele conduce in calitate de lider național, cu ajutorul unei birocrații atotputernice. Astfel, „Linia directă cu Vladimir Putin” nu este nimic mai mult decât o imitație kafkiană a unor institutii democratice inexistente, prin care cetățenii ruși incearca sa influențeze politica.

rebelA disparut credința în onestitatea lui Putin

Problema relațiilor cu Ucraina şi Occidentul a tot aparut în cursul „discutiilor cu poporul”. Si aici nimic surprinzator. Putin a continuat sa justifice politica sa externă. Ascultându-l cu atenție, puteai trage concluzia că in relațiile cu Ucraina și Occidentul el nu are intenția sa atenueze tonul. Astfel, Putin a negat că Rusia vede în Occident un dușman. Dimpotrivă, a spus Putin, „Kremlinul este interesat de soluționarea politică a conflictului din Donbas”.

Cu toate acestea, credința în onestitatea și integritatea președintelui Putin în Ucraina și în Occident au scazut foarte mult. Pana la urmă, ne amintim cu toţii despre „respectul” exprimat de Putin fata de suveranitatea Ucrainei și faptul ca Rusia nu intentioneaza sa alipeasca Crimeea. Apoi, faptul că, în ciuda numeroaselor rapoarte, dovezi foto și video, Putin neaga prezența trupelor ruse în Ucraina, de asemenea adaugă neîncredere în cinstea si onestitatea lui.

În Occident, presedintele rus este evaluat în prezent doar în functie de faptele sale. Același lucru ar trebui să-l facă și rușii faţă de noile promisiuni sociale ale ţarului lor, încheie DW.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top