Centrala nucleară plutitoare „Academicianul Lomonosov”, pe care criticii o numesc „Cernobîlul plutitor”, reprezintă una dintre cele mai îngrijorătoare probleme pentru ecologiști, scrie The Times.

Aceasta CNE urmează să fie ancorata în portul rusesc Pevek, unde va înlocui centrala nucleara terestra din Ciukotka, pentru a furniza energie electrică așezărilor izolate și fabricilor din zonă.

În același timp, ecologiștii considera proiectul centralei nucleare plutitoare drept extrem de periculos.

Astfel, potrivit expertului nuclear al Greenpeace, Jan Haverkamp, „testarea reactorului nuclear într-o zonă dens populata, cum ar fi metropola Sankt-Petersburg, este un gest cel puțin iresponsabil. Totodata, transferul testelor acestui „Titanic nuclear” mai departe de ochii publici, nu îl va face mai puțin iresponsabil”.

„Reactoarele nucleare, plimbate pe suprafața Oceanului Arctic, vor reprezenta o amenințare enormă pentru mediul înconjurător, care este deja sub presiune din cauza schimbărilor climatice“, – a spus Haverkamp.

În același timp, autorii proiectului susțin că centrala nucleară plutitoare este o sursă ”sigură” de energie.

Aceasta prima stație plutitoare va opera două reactoare nucleare cu o capacitate de 35 MW, suficient pentru a furniza electricitate și apă caldă unui oraș cu o populație de 100 mii de persoane, notează publicatia. În același timp, se noteaza faptul că stația este capabilă să reziste atât în fața ghețurilor, cât și loviturilor unui tsunami.

Mai grav este ca, în prezent, Rusia negociază cu 15 țări, inclusiv China, exportul unor instalații plutitoare similare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Ecologiștii se tem de invazia de ”Cernobîluri plutitoare” în oceanele lumii

 1. bogdan spune:

  La ce le trebuie la godaci atata curent electric ! Am vazut ca uzual in cocine e intuneric !

  • Clau spune:

   au nevoie de curent din cauza tehnologiilor superavansate pe care le au…se stie ca lampile din aparatele rusnace (daca nu sar din soclu de la vibratii) consuma foarte mult curent…

  • Clau spune:

   pai tehnologia lor e pe lampi…iar lampile (in afara de situatia cand sar din soclu de la vibratii) consuma mult…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top