Directorul general al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Ahmet Üzümcü, a declarat că probele prelevate de către experți de la locul otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal în Salisbury, nu prezinta nicio urmă de substanta BZ, despre care a declarat anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

În delarația lui Üzümcü făcută în fața participanților la ședința Consiliului Executiv al OPCW, care a avut loc pe 18 aprilie la Haga, se spune ca „precursorul substanței BZ, care este menționat în declarația publica (a lui Lavrov), cunoscut si sub numele de 3Q, este conținut doar în proba de control pregătita de către laboratorul OPCW, în conformitate cu toate cerințele procedurii. El nu are legătură cu probele colectate de echipa OPCW la Salisbury“.

Același lucru a fost confirmat ieri și de către reprezentantul permanent al Marii Britanii la OPCW, Peter Wilson. Potrivit lui Wilson, niciunul dintre cele patru laboratoare autorizate de către OPCW nu au gasit substanta BZ in probele prelevate la Salisbury.

La 14 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Skripal a fost otrăvit cu substanta BZ, care nu este produsa în Rusia. În același timp, ministrul rus a mințit, sustinand ca concluziile apartin laboratorului elvetian din Spiez, care a participat la expertiza OPCW.

„Acest laborator, la care, cred eu, lucreaza profesionisti care pun pret pe valoarea reputației lor ca oameni de știință, a ajuns la următoarele rezultate – citez literalmente: în urma examinării probelor s-au găsit urme ale substantei chimice toxice BZ și precursorul său, care se refera la arme chimice din a doua categorie, în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice … Aceasta rețetă a fost în arsenalul SUA, Regatului Unit și altor țări NATO“, – a spus Lavrov.

A doua zi, laboratorul elvețian a dezmintit declaratia lui Lavrov, precizand că analizele sale au confirmat concluziile laboratorului britanic Porton Down privind utilizarea fara indoiala în Salisbury a neurotoxinei din familia ”Noviciok”.

Elveția: declarațiile părții ruse sunt „absolut inacceptabile”

Reprezentant permanent al Elveției la OPCW, Nadine Olivieri Lozano, a declarat că laboratorul elvețian Spiez nu putea alcatui raportul sau privind otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal în forma în care a fost prezentat de partea rusă.

„Guvernul meu dorește să exprime că nu înțelege declarația rusă privind selectarea [pentru analiză OPCW] laboratorului elvețian din Spiez“, – a spus Lozano.

„Indiferent de faptul dacă laboratorul Spiez a fost sau nu ales pentru desfasurarea unor analize, raportul laboratorului privind analiza nu ar fi fost elaborat în felul in care a fost prezentat ca fiind un citat din raportul laboratorului din Spiez“, – a adăugat ea, menționând, care vorbește despre declarația lui Lavrov, publicată în limba engleză pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Potrivit reprezentantului permanent al Elveției, astfel de afirmații ale părții ruse sunt „absolut inacceptabile”.

„Nu înțelegem cum a fost posibil să se facă o astfel de declarație. Astfel de acțiuni lovesc în credibilitatea și integritatea organizației (OPCW) și, ca atare, sunt absolut inacceptabile“, – a rezumat oficialul elvetian.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Efecte după declarația lui Lavrov: Elveția revoltată, șeful OPCW îl acuză de minciună

  1. Marian spune:

    In ultimii 30 ani occidentul a devenit uniunea sovietica stalinista(minciuni,razboaie,corupere de guverne,popoare calcate in picioare)!

  2. unul spune:

    Nu inteleg de ce se mai mira lumea de minciunile rusilor

  3. bogdan spune:

    Oare cat de jos vor sa mai coboare Godacii ?! Deja se afla sub limita minima a rusinii si ridicolului ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top