gazprom officeZiarul „Vedomosti” a calculat cât a pierdut compania de stat „Gazprom” din cauza unor proiecte nerentabile, multe promovate cu „parafa” Kremlinului, cu iz politic, şi a constatat ca valoarea minimă a pierderilor s-a ridicat la 2,4 trillioane de ruble (39,8 miliarde de dolari), cifra comparabila cu capitalizarea pe bursa din Moscova a unei alte societăți de stat din Rusia – „Rosneft”.

Principalul motiv al pierderilor inregistrate – previziunile proaste privind cererea și politica irationala de investiții în producție, multe dictate de interese politice.

Astfel, desi în 2014 exporturile de gaze au scăzut cu 40 miliarde de metri cubi, iar vânzările interne din Rusia au scăzut cu 90 de miliarde de metri cubi, compania a continuat sa investeasca masiv în producție și noi capacitati de transport.

Cele mai multe pierderi au fost inregistrate in valorificarea campului gazeifer de la Bovanenkovo. În 2008-2014 „Gazprom” a investit aici 1,7 trilioane de ruble, în timp ce planurile pentru 2015 prevad continuarea investitiilor cu alte 144 miliarde de ruble (2,39 miliarde de dolari).Gazprom

Insistenta Rusiei in a construi o ruta alternativa la conducta de tranzit ucraineana si abandonul ulterior al „South Stream”, au adus „Gazprom” o alta pierdere de 356 de miliarde de ruble (5,91 miliarde dolari).

Revoluția șisturilor a forțat Gazprom să amâne dezvoltarea campului Stokman – pierderi de 22,3 miliarde de ruble. Un alt proiect cu pierere este conducta Sakhalin – Khabarovsk – Vladivostok în valoare de 467 miliarde de ruble (7,75 miliarde de dolari). Capacitatea proiectata a conductei este de 30 miliarde de metri cubi, in realitate pe gazoduct sunt transportate ceva peste 6 miliarde de metri cubi de gaze.

Un factor negativ suplimentar este China, care, de asemenea intenționează să-si revizuiască politica sa energetică, ceea ce va duce la noi pierderi pe contractele semnate cu aceasta tara.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Efectul transformării Gazprom în armă politică: Pierderile companiei au egalat capitalizarea Rosneft

  1. rsumy spune:

    Si multa lume crede ca rusnacii sunt oameni inteligenti, inca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top