Efim FishteinGrecii sunt una dintre cele mai bune națiuni ale Europei, dacă nu cea mai buna. Grecii, în principiu, sunt buni la suflet, primitori, muncitori şi pașnici. Sunt impresionabili. Chiar suspiciosi. Și sensibili. Sunt usor de jignit, mai ales oferindu-le împrumut, scrie editorialistul Radio Liberty, Efim Fishtein.

Redam mai departe textul sau:

„Știm că e buna doar datoria care nu trebuie rambursata. Groapa datornicilor – nu este un loc unde sa stai relaxat la umbra. Dar situația din Grecia este fără speranță – astfel de datorii nu poti sa le platesti fără sa reduci nivelul de trai. Cu noua linie de credit, datoria totală a Greciei se va ridica la aproximativ 400 de miliarde de euro. O țară europeană medie, ca Republica Cehă, ar trai doi ani confortabil. Orice discuție privind acordarea de noi credite pentru a le plati pe cele vechi este insultatoare pentru greci. Un ministrul german a sugerat stergerea datoriilor Greciei, dar cu o condiție – Grecia ar trebui să părăsească de bună voie zona euro. V-aţi gasit proștii! Pe acest ministrul grecii acum il urasc in mod special si nu-i spun altfel decat nazist nenorocit. În același timp, nu îi au la inima nici pe ceilalti nemti. Atena crede că nu ea este datoare, ci dimpotrivă – toţi ceilalti ii sunt datori. Germania nu si-a plătit inca datoria pentru crimele din al Doilea război mondial, Turcia – pentru evacuarea fortata a grecilor din Asia Mică, restul lumii – pentru democrație, alegerile generale și referendumuri, la care nimeni nu s-ar fi gandit daca nu erau grecii.

Grecia a fost gata să cedeze propria datorie Rusiei, dar si pentru Moscova sarcina este mult prea grea. Rusii și-au exprimat disponibilitatea sa-i învete pe greci unele meserii destul de inutile – spre exemplu transportul pe căi ferate. Acestea sunt atât de neprofitabile, incat potrivit ministrului de resort, este mai ieftin sa se transporte pasagerii cu taxiul si calea ferata sa plateasca factura. Dar nu au putit sa se tocmeasca pentru ca Europa a oferit din nou bani. De fapt, Europa a uitat cum sa nu dea bani.

Rusia înțelege resentimentele grecilor. În genere Rusia este patria tuturor asupriților şi umiliţilor. Și se simte insultata din aceleași motive ca şi grecii. Mai ales se simte umilita Rusia de dorința cuiva de a o ajuta atunci când ea are probleme. Rusia este convinsa ca in spatele generozitatii se afla interese, deoarece ajutorul gratuit îl ofera doar idiotii. Acest lucru nu înseamnă că ea respinge cu mândrie oferta – nu, accepta, dar musca cu răutate din mana care ii ofera. La Foametea din 1920, Moscova a acceptat alimente de la Occident acuzandu-i in paralel pe americani ca incearca sa fure marele mister al sovieticilor. În timpul razboiului cu Germania fascista, era convinsa ca americanii trimit arme si provizii nu pentru a o ajuta in lupta cu invadatorul, dar de dragul salvarii propriilor vieți – de parca inamicul nu era sub zidurile Moscovei, ci sub Washington. O umilre mai mare…
În perioada sovietică, în restaurantele din Moscova era pus un semn fermecător: „Nu ne mai umiliţi, nu acceptam bacsis!”. Atunci cand un client declara jucăuș personalului: „Lasati-mă să va umilesc”, auzea invariabil raspunsul: „Va implor, umiliti-ma!” Jocul era foarte clar: iar umilitori erau considerati cei care nu dadeau bacsis.

Între timp, în istoria țării a existat o perioada în care dezvoltarea scenariului alternativ – scandinav – a fost destul de probabila. Vikingii, dupa cum ne amintim, au fost invitati sa conduca și sa aduca ordinea care lipsea. La sfârșitul secolului al XV-lea, sub Ivan al III-lea, atunci când Moscovia a facut schimb de ambasada cu Republica venețiana, senatorul Marino Sanuto a scris în jurnalul sau despre Moscovia ca despre o putere nordică -, împreună cu alte puteri din nord (în prezent – scandinave) Regatul Norvegiei, Suedia și Danemarca. Cam în același timp, Novgorodul cel Mare era capitala de est a Ligii Hanseatice – imperiu comercial în regiunea Mării Baltice, care reunea 70 de orașe mari și 150 de orase mici din nordul Europei. La Novgorod era unul din cele patru sedii ale ligii Hansa: celelalte erau la Londra, Bruges și Bergen. Adunarea de la Novgorod acționa ca un organ progresiv de guvernare municipala, nivelul de democrație fiind superior formei ereditare de guvernare republicană din Veneția. Atunci când, în 1413, ducele de Burgundia, Gilbert de Lannoy a vizitat Novgorod, a fost impresionat de maturitatea formelor locale de management comunitar. Burgundul descria Novgorodul și sistemul său politic în aceiași termeni ca si cea mai mare partea a Europei de nord.

Iar comerciantul local Sadko, naviga peste mari si tari și nu doar ca sa-și spele cizmele în Oceanul Indian, ci pentru a face comerț cu maharajahii. Apoi, Ivan cel Groaznic a ars orașul, facand-ul scrum. Scenariul scandinav a fost epuizat. Rusia s-a dat cu grecii.

Grecia – nu este singura țară din lume care a găsit o resursă externă care nu este asociata cu propria munca. O astfel de mana cereasca poate fi petrolul, gazul, climatul favorabil sau localizarea strategică la intersecția unor drumuri comerciale. Pentru Grecia, această sursă externă de avere este apartenenta la zona euro, o apartenenta obtinua prin înşelaciune contabilă. Viața din împrumuturi poate fi o strategie de existență. Dar este o viața foarte stresanta și o strategie doar pe termen scurt. Rusia este mult mai mare ca Grecia, iar în interiorul sau are multe minerale. Dar vremea petrolului si gazelor scumpe evident ca se apropie de sfârșit. Sa mizam pe credite nerecuperabile iarasi nu putem. Va trebui din nou sa ne castigam pâinea în sudoarea fruntii.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,40 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top