Russian soldiers dressed in Red Army World War II uniforms prepaElveţia a livrat, în 2014, Rusiei produse militare constând în materiale textile folosite pentru plasele de camuflaj şi uniforme ultramoderne, autorităţile de la Berna motivând livrarea prin faptul că înţelegerea a avut loc înainte de impunerea sancţiunilor, scrie presa elveţiană.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a confirmat, duminică, faptul că a permis livrarea de bunuri care pot fi utilizate în scop militar, în valoare de 90 de milioane de franci elveţieni (91,4 milioane de euro), către Rusia, deoarece contractul a fost încheiat înainte de impunerea sancţiunilor, la sfârşitul lunii august 2014, relatează swissinfo.ch.

Potrivit SonntagsZeitung, este vorba de materiale textile de ultimă generaţie care permit sustragerea de la detectarea radarului. Aceste materiale, care au o varietate de aplicaţii militare, printre care confecţionarea de uniforme ultramoderne şi plase de camuflaj, reprezintă cel mai mare export de bunuri militare din Elveţia către Rusia, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei la sfârşitul lunii iulie 2014, iar Elveţia i-a urmat exemplul o lună mai târziu. Guvernul de la Berna a decis, la finalul lunii august 2014, să interzică „exportul, importul şi tranzitul de bunuri de uz militar şi civil” din şi către Rusia. Cu toate acestea, notează SonntagsZeitung, exportul materialelor textile a fost realizat, anul trecut, în două tranşe. SECO a justificat această decizie prin faptul că sancţiunile nu vizau şi contractele încheiate înainte de 27 august 2014.

„O astfel de tranzacţie nu ar fi fost permisă” dacă s-ar fi semnat contractul după intrarea în vigoare a sancţiunilor, a precizat, pentru SonntagsZeitung, purtătorul de cuvânt al SECO, Fabian Maienfisch.

Mai mulţi politicieni elveţieni au fost „şocaţi” de faptul că livrarea a fost făcută, considerând decizia „inacceptabilă” şi nepotrivită în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Pe de altă parte, parlamentarul Maximilian Reimann de la Partidul Popular Elveţian (SVP) a declarat publicaţiei citate că Elveţia „nu trebuie să fie mai catolică decât Papa” în această situaţie.

SonntagsZeitung notează că, în situaţii similare, alte ţări, printre care Franţa şi Germania, nu au permis derularea unor contracte cu Rusia,chiar dacă fuseseră încheiate înainte de impunerea sancţiunilor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top