Livrarea de gaze naturale turkmene către piața europeană va asigura securitatea energetică a Europei, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan in cadrul unei vizite la Ashgabat, capitala turkmena.
„Noi acordăm o mare importanță pentru transportul de gaze naturale turkmene spre Europa, via Turcia și securitatii energetice europene„, – a declarat presedintele turc în timpul discuțiilor cu președintele turkmen Gurbanguly Berdimuhamedov.
Pentru începerea livrărilor de gaz turkmen spre Europa a fost lansat proiectul gazoductului TANAP, lucrarile la care se desfasoara in ritm alert, a amintit Erdogan. Potrivit președintelui turc, țara sa joacă un rol important în organizarea furnizarii de gaze naturale din Azerbaidjan și Turkmenistan spre Europa.
În cadrul vizitei sefului statului turc, concernului de stat „Turkmengaz” și compania turcă Atagaz au semnat un acord-cadru privind cooperarea în domeniul gazelor naturale.
Amintim că la începutul anilor 2000 a existat un proiect pentru conducta de gaz Nabucco, care urma sa aduca combustibil iranien în Europa prin Turcia. Apoi SUA și Europa au impus sancțiuni asupra Iranului din cauza programului său nuclear, iar Nabucco a fost reorientat spre Azerbaidjan (campul Shah Deniz).
Apoi, Turcia și Azerbaidjan, împreună cu consorțiul „Shah Deniz„, condus de BP, au decis să construiască propria conducta – TANAP, prin Turcia către Bulgaria. Proiectul Nabucco a fost scurtat și privit ca o continuare europeana a TANAP, din Bulgaria spre Austria. Dar, în Europa, a fost elaborat un alt proiect, care este o continuare a TANAP – conducta de gaz TAP, prin Grecia spre sudul Italiei. Acest traseu a fost ales in final de consorțiul „Shah Deniz„, care a refuzat Nabucco.
Proiectul TANAP presupune construirea până în 2019 a unei conducte de gaz de la câmpul la Shah Deniz din Azerbaidjan prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania spre sudul Italiei. Condicta este proiectata să furnizeze 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale/pe an către Turcia si 10 miliarde de metri cubi în Europa. În viitor, capacitatea conductei de gaz poate fi crescută la 31 de miliarde de metri cubi. O cincime din acțiunile proiectului aparține companiei tucesti de stat Botas, iar restul – compania de stat din Azerbaidjan – SOCAR.
În plus, ca parte a planului Uniunii Europene de a reduce dependența de livrările de gaze rusești ar putea fi demarate si proiectele de import de combustibil din Iran. UE nu este deranjata de faptul că sancțiunile împotriva Iranului nu au fost încă eliminate și ca infrastructura de conducte va fi gata peste cinci-șase ani.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.