separ2O nouă escaladare a ostilităților din Donbass, din nou a generat supozitii despre posibilitatea unei ofensive pe scară largă a separatistilor din Ucraina.

Activarea bombardamentelor și ciocnirile pe toata linia frontului au oferit un motiv secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Oleksandr Turcinov sa vorbeasca despre reluarea „ostilităților active”. Potrivit lui, informatiile cu privire la concentrarea forțelor separatiștilor și a trupelor ruse arată „pregătirea unei ofensive inamice și acțiunilor de asalt”.

Cu toate acestea, experții intervievați de DW nu văd niciun motiv pentru a vorbi despre o ofensivă pe scară largă. „Din punct de vedere militar, aceste atacuri mici si bombardamente de artilerie reprezinta provocari, sau, mai degrabă, teste de verificare a vitezei cu care trupele ucrainene pot răspunde pe diferite sectoare ale frontului”, – explică Gustav Gressel, analist al biroului din Berlin al Consiliului European de Relații Internaționale.
Potrivit lui, trupele rusești de la frontiera cu Ucraina sunt gata pentru operațiuni militare pe o scară mult mai largă. „În regiunea Rostov, ca și mai înainte, stau la panda 40 de mii de soldați care, dacă este necesar, pot intra în Donbas pentru a-i sprijini pe separatiști, inlcusiv in actiuni ofensive – a spus Gressel. Dar acum nu există niciun plan clar – unde, cât de departe, şi în ce condiţii ar putea avea loc noua ofensivă.”

Dmitri Timciuk, coordonatorul Centrului de Analiza Politica si Militara „InformSoprotivlenie” spune: „Am reperet o intensificare suficient de grava a activitatii militanților. În același timp, inamicul încearcă să efectueze sarcini la nivel tactic” – Spune el.
Analistul ucrainean amintește: evenimentele de anul trecut și din acest an arată că toate ofensivele la scară largă au fost efectuate numai în condiția formarii unei forte de soc alcatuite din unitati tactice de nivel de batalion și companie din cadrul forțelor armate ale Federației Ruse.

„Aşa a fost la Ilovaisk cu un an în urmă, și la Debalcevo. În cadrul acestei abordari, forta de soc efectua misiunea de luptă și apoi imediat se întorcea pe teritoriul Rusiei”, – spune Timciuk. El a adăugat că, în acest moment, la frontieră cu Ucraina se afla un număr mare de grupuri tactice rusești, dar „noi nu am reperat miscari de proportii”.separ

Gustav Gressel indică faptul că Rusia nu și-a atins obiectivele în Ucraina: „Guvernul de la Kiev nu a fost schimbat, economia tarii (încă) funcționeaza, sprijinul Vestului este încă în desfășurare”. Potrivit acestuia, nu numai ca facțiune pro-ruse nu se mai bucura de sprijinul populației ucrainene, dar Moscova pierde, de asemenea, sprijinul în rândul locuitorilor din teritoriile controlate de separatiști.

„Rusia nu poate să pună în aplicare o ofensivă politică amplă pentru a câștiga în Ucraina, deoarece nu există condiții pentru asa ceva”, – consideră expertul.

Moscova nici nu-şi poate permite sa înghete conflictul din Donbas, pentru ca DNR și LNR nu sunt în măsură să reziste independent, iar situația economică în Rusia este departe de a fi bună. Prin urmare, susține Gressel, Kremlinului îi convine sa distraga atenția poporului cu „războiul mare împotriva naziștilor”, dar în același timp acest fapt conduce la extinderea sau înăsprirea sancțiunilor Occidentului, iar la Bruxelles se va ridica problema livrarii de arme Ucrainei și formarii mai multor soldați.

Obiective și Riscuri
Dmitri Timciuk explica în comentariul pentru DW care sunt obiectivele separatiștilor. „Pe direcția Avdiyivka-Opitnoe-Marinka ei caută, pe cât posibil, sa împinga forțele ucrainene cat mai departe de Donetk. Pe directia Starognatovka-Novolaspa are loc o încercare de revansa, nimic mai mult. În ceea ce priveste Sirokino, pentru ei este fundamental sa ocupe inaltimile din zona, nu localitatea propriu-zisa, de unde sa poata bombarda Mariupol „, – spune Timciuk.

Potrivit lui, pe direcția Sceastie-Staniţa Luganskaia sunt active mici unitati de sabotaj și de recunoaștere ale forțelor speciale ruse, in special pentru ca relieful ajuta acest tip de activitate. Pe acest sector, obiectivul principal al separatiștilor este capturarea CET Lugansk.

Potrivit lui Gressel, Kremlinul încearcă să pună în aplicare scenariul georgian. „Cu provocări constante încearcă să înfurie autoritatile din Ucraina, s-o oblige sa atace” – avertizeaza expertul, spunând că acest lucru ar putea submina dorința Occidentului de a sprijini în continuare Kievul.

„Nu văd astăzi pentru Ucraina altă opțiune decât să-și păstreze calmul și să nu cedeze în fața provocărilor – indiferent cat de dureros nu ar fi,” – sfătuiește Gressel.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,75 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Escaladarea din Donbas, începutul ofensivei sau doar o provocare?

  1. yehudy spune:

    rusia este un stat pasnic. de aceea a anexat crimeea in 2014. de aceea a anexat basarabia in 1812. de aceea a anexat din nou basarabia si nordul bucovinei in 19940. de aceea a anexat statele baltice in 1940. de aceea a atacat impreuna cu hitler polonia in 1939. de aceea a atacat finlanda in 1939. rusia este un stat pasnic. sa ne explice ambasadorul rusiei de ce rusia este stat federativ, de ce in rusia sunt atatea popoare conlocuitoare si de ce in rusia se vorbesc atatea limbi nationale? doar rusia este un stat pasnic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top