Lord_David OwenEşecul negocierilor de astăzi între preşedintii Petro Poroşenko şi Vladimir Putin amenință să reaprindă Războiului Rece și începutul unei confruntări armate reale între Ucraina și Rusia, susţine Lordul David Owen, fostul ministru de externe al Marii Britanii, într-un articolul din The Guardian.

Owen și-a exprimat încrederea că Statele Unite și Uniunea Europeană au făcut toate eforturile pentru a-l convinge pe Poroșenko de necesitatea unei negocieri constructive. În același timp, poziția lui Putin este, în opinia sa, neclară.

Diplomatul britanic, care a participat la negocierile de pace pentru fosta Iugoslavie din partea UE, vorbeşte despre patru probleme principale, care, în mod evident, nu pot fi rezolvate într-o singură ședință.

  1. o oarecare formă de autonomie pentru partea de est a Ucrainei;
  2. confirmarea acordurilor internaționale cu privire la transportul aerian din Rusia, Ucraina și Crimeea;
  3. problemele conductelor de tranzit a gazelor naturale
  4. statutul internațional al Crimeei.

Owen consideră că în cazul Crimeei se poate ajungela un acord de inchiriere similar celui dintre SUA şi Cuba pentru Guantanamo.

În cazul în care părţile nu vor ajunge la un acord, diplomatul avertizează ca există un pericol real nu numai pentru reluarea Războiului Rece, dar, de asemenea, riscul declanşării unui război în toată regula între Ucraina și Rusia.

Putin este singura persoană care poate determina dacă va fi sau nu pace,” – spune Owen, avertizând că ar fi o greșeală colosală să se creada presedintele rus va veni la summit-ul de la Minsk de astazi pentru a fi umilit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top