În timpul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin, primul ministru japonez Shinzo Abe a anunțat „o nouă abordare în cadrul negocierilor [privind Insulele Kurile], bazata pe un concept nou”. Ce se are în vedere – nu este clar, scrie Tokyo Shimbun.

Cei doi lideri au convenit să abordeze această problemă înainte de a părăsi posturile lor. Cu toate acestea, obstacole in calea rezolvarii problemei sunt suficiente, notează ziarul. După 70 de ani de la sfârșitul celui de al Doilea război mondial, Rusia continuă să ocupe ilegal cele patru insule, iar Tokyo și Moscova încă nu au încheiat un tratat de pace. Din foștii locuitori ai insulelor, care inițial erau 17 mii de oameni, acum au mai ramas șase mii și jumătate. Japonia consideră insulele proprietatea sa, iar Rusia pretinde ca ele au trecut în posesia sa dupa război.

La ultima intalnire cu Putin, premierul japonez a adus cu el un plan din opt puncte care include, intre altele, dezvoltarea energiei în Orientul Îndepărtat și construcția unui spital cu cele mai recente tehnologii nipone. Esența „noii abordări” rămâne totuși neclara. Cu toate acestea, speră publicația, discuțiile ar trebui să conducă la un compromis cu Rusia, bazat pe o cooperare economică pe scară largă, menținând în același timp principiul potrivit căruia Japonia va încheia un tratat de pace cu Rusia abia după retrocedarea insulelor.

Președintele Putin l-a invitat pe premierul Abe la Forumul Economic Oriental, organizat în septembrie, în cursul căreia liderii au convenit să se întâlnească din nou. Aceștia au discutat, de asemenea, posibilitatea unei vizite a lui Putin in Japonia.

În pofida acestor semne de bunavointa din partea Moscovei, Rusia continuă să dezvolte infrastructura militara din insulele Kurile, iar la astfel de încercări de a-și afirma stapanirea trebuie sa se dea un răspuns ferm, adauga ziarul.

Rusia ar trebui împinsa spre un comportament responsabil în comunitatea internațională, considera Tokyo Shimbun, pentru că anexarea Crimeei, ca și  ocupația insulelor Kurile este una și aceeași – ”schimbarea realitatii prin forța armelor”.

Atunci când Japonia va prezida summit G7 de la sfârșitul lunii mai, aceste țări ar trebui să transmita un semnal clar Moscovei că cooperarea cu comunitatea internațională va fi benefică pentru ea. Acest lucru, scrie ziarul, va crea, de asemenea condiții pentru rezolvarea problemei insulelor Kurile.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top